Бюджетът на плюс с почти 900 млн. лв.

11:53, 01 сеп 21 / Политика 25 2275 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

885 млн. лева се очаква да е излишъкът в държавния бюджет към края на август по данни на Министерството на финансите. Така тенденцията за повишаване на приходите продължава, след като в края на юли превишението бе от 705 млн. лв. спрямо същия месец на предходната година.

Според данните, представени в средата на миналия месец от финансовия министър Асен Василев, очакванията са до края на годината приходите да са 2 млрд. лева над заложените. Служебният кабинет предложи именно те да бъдат използвани за актуализацията на бюджета, която вече мина на първо четене в Народното събрание.

За първите осем месеца на 2021 г. най-голям ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при корпоративните данъци (около 26 на сто) и при данъка върху дивидентите и ликвидационните дялове на юридическите лица (над 55 на сто), за който допринася и кампанията на НАП за проверки в дружества с големи касови наличности“, отбелязват от ресорното ведомство.

Общите приходи по Консолидираната фискална програма се очаква да бъдат в размер на над 33,5 млрд. лв. в края на осмия месец на годината, което е малко над 70% от разчета за годината. Спрямо същия период на миналата година се отбелязва ръст от цели само 4,7 млрд. лв. Данъчните и неданъчните приходи  нарастват с 4,9 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,2 млрд. лв.

Разходите (вкл. вноската на страната в бюджета на ЕС) към август 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 32.6 млрд. лв., което е 62.2% от годишния разчет. За сравнение, разходите за същия период на 2020 г. бяха в размер на 27.2 млрд. лева. Значителният ръст на разходите към август 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през първото полугодие има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато за първите осем месеца на 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна - на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 г.

Разгледани по икономически елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 845 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до август. Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 г.

В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка: разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв., и други.

Принос за нарастване на разходите са субсидиите за фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки.

А частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към август от централния бюджет, възлиза на 972,4 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама