Ще се завърне ли ислямският тероризъм?

10:00, 02 сеп 21 / Свят 25 3526 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След 20-годишна война в Афганистан вече няма чужди войски. И макар американският президент Джо Байдън да обяви „нова ера“ във външната политика на САЩ, след изтеглянето на военните, а талибаните да отпразнуваха бурно напускането им, то ситуацията съвсем не е розова. 

Афганистан като гнездо за ислямския радикализъм и тероризъм

Сега, когато талибаните отново са на власт, опасността Афганистан отново да се превърне в място за размножаване на ислямския радикализъм и тероризъм, е все по-голяма. Причините за това са няколко. 

Възможността за халифат в Афганистан е опасна за света

Според неофициална информация на територията на азиатската страна действат повече от 20 радикални групировки. В това число и ИДИЛ и Ал Кайда. Миналата година талибаните и САЩ сключиха споразумение, че няма да допускат Афганистан отново да се превърне в бастион на терористичните групировки, така както стана през периода 1996-2001. Реално обаче няма гаранция, че ще го изпълнят, защото различните религиозни организации следват своите си интереси. А това трудно може да бъде контролирано. Да не говорим, че колкото и да не си приличат помежду си, все пак всички те са с една обща религия - ислямът (макар с различни идеологии, радикалният е с превес над умерения при повечето движения) и общи врагове - Запада, Америка и християните като цяло. А възможността различните движения да се вербуват помежду си, също не е за подценяване. 

Що за хора са талибаните?

В същото време много експерти дори твърдят, че талибаните всъщност никога не са прекъсвали връзките си с Ал Кайда. Въпреки натиска от САЩ. Съмненията за това се затвърждават и от някои от докладите на западните служби за сигурност. Именно затова е твърде прибързано Европа и Америка да се връзват на приказките на талибаните, че са се променили. Не случайно и ООН все още не ги е извадила от списъка с организации, подпомагащи тероризма. 

ЕС не признава талибаните и не разговаря с тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанският поток - троянският кон на Европа и САЩ

Несъмнено с връщането на талибаните на власт новата бежанска криза е неизбежна. Хиляди афганистанци вече напуснаха страната, а измежду тях, както преди години, така и сега със сигурност отново ще има и ислямистки терористи. Европа още помни клането в „Батаклан“ в Париж, врязалия се в тълпа от хора камион в Ница, атаката на летище „Домодедово“ в Москва, както и в Брюксел. Да не говорим и за атентатите в Страсбург, Лондон, Мюнхен и Виена… А що се отнася до САЩ, при положение, че талибаните бяха преследвани почти 20 години от тях и НАТО, не е изключено да поискат да си отмъстят по някакъв начин.

Не е тайна и че години наред измежду много от бежанците има „спящи“ радикализирани подразделения. Те идеално се сливат с всички хора, независимо страната, в която попаднат, и само чакат своя „звезден“ миг да бъдат призовани. Има възможност и някои от бежанците, дори да нямат радикални виждания, с времето да се присъединят към някое от ислямските движения. Идвайки в Европа или САЩ, те попадат в един напълно нов за тях свят. А той не е особено гостоприемен. Отхвърлянето от обществото и тежките нощи по бежанските лагери по границите, несъмнено биха могли да предразположат към това да се настроят крайно негативно към християните. 

България е готова да приеме до 70 афганистанци

Естествено, не всички бежанци и мюсюлманин са заплаха за обществото. Със сигурност има много хора, които са с чисти сърца и души и единственото, което искат е спокоен живот и покрив над главата. За тях несъмнено трябва да има нормална и адекватна хуманитарна помощ. Светът обаче трябва да подходи премерено, отговорно и мъдро, за да не повтаря старите грешки. В противен случай смелата журналистка Ориана Фалачи ще се окаже права, че „войната за Европа все още не е загубена, но битката – със сигурност“. Защото ислямският тероризъм не е временно или отделно явление, той съществува и само чака своята проява. А тя струва прекалено скъпо за човечеството....

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама