Окончателно: БСП връща мандата във вторник

17:05, 02 сеп 21 / Политика 25 3092 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като БСП не получи подкрепа от никъде за съставяне на правителство, днес лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че ще върне мандата още във вторник. Решението е взето с почти пълно мнозинство от членовете на Националния съвет на партията. От левицата подчертаха и че няма да излъчат кандидат за министър-председател. 

Забавянето на връщането на мандата социалистите опрвадаха с даването на време за актуализация на бюджета. „Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на редовен кабинет и работещ парламент. Знаете резултата от нашите разговори - трите т. нар. партии на протеста ни отказаха. Смятаме, че е безсмислено да се продължават тези усилия“, посочи лидерът на партията. 

„Доволни сме, че ще започне актуализацията на бюджета в ускорени срокове. А президентът може да забави няколко дни разпускането на Народното събрание, така че окончателно да се приеме бюджетът“, изтъкна Нинова, като подчерта, че не е обсъждана с него възможността вотът да е във форма „2 в 1“.

Според Конституцията президентът Румен Радев няма срок, в който да разпусне парламента. Това означава, че той може да удължи живота на сегашното Народно събрание, за да може депутатите да приемат актуализацията на бюджета, промените в съдебния закон и др. Възможно е обаче поради това да се отложат и парламентарните избори, а с това и провеждането им в един ден с президентските – вариант, срещу който държавният глава изрази резерви. 

Припомняме, че опитите за сформиране на стабилно мнозинство в парламента се провалиха окончателно още вчера, когато и от „Има такъв народ“ обявиха, че няма да подкрепят левицата. Преди това подобно решение взеха и „Изправи се БГ! Ние идваме“, а от „Демократична България“ изобщо не се явиха на среща с левицата

Първоначалната идея на Корнелия Нинов бе да забавят процедурата до 15 септември, за да може да мине актуализацията на бюджета в Народното събрание. Предложените от нея съкратени срокове на промени между първо и второ четене, както и план за извънредни заседания не срещнаха одобрение от останалите партии. БСП отнесе критики, че по този начин бюджетът ще се решава по тъмно и на бегом, а същесвременно няма да остане време за други  важни законодателни промени, които касаят съдебната власт и не само.

Нинова опита да пришпори актуализацията, но не успя

Мнението на другите партии

По-рано днес някои от партиите поискаха забавяне на мандата, за да се актуализира държавният бюджет и да се гласуват промените в Закона за съдебната власт.

„Личното ми мнение е, че мандатът трябва да бъде върнат по-бързо, възможно най-скоро“, коментира червеният депутат Явор Божанков преди днешното пленарно заседание. Според него така БСП няма да бъде обвинява в пиар. 

„Демократична България“ обаче призова БСП да забави връщането на мандата, за да има време за прокарване на промените в Закона за съдебната власт. Измененията предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура, както и промени в избора на членовете на Висшия съдебен съвет. „Ако и това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към абсолютно самоцелен пиар, към личното позиране на госпожа Нинова пред камерите“, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов, цитиран от БНР.

Според „Изправи се БГ! Ние идваме“ бързото връщане на третия мандат също не е добра идея, защото поставя под риск приемането на важните за хората закони.

От „Има такъв народ“ пък не виждат драма в това кога БСП ще върнат мандата, тъй като последната дума има президента. Именно той е обвързан със срок да разпусне парламента, така че дори и днес БСП да върне мандата, това пак не означава, че актуализация няма да има, коментира Тошко Йорданов.

Парламент на ускорен режим

Освен връщането на мандата, за вторник е насрочено и извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да се проведе второто гласуване по проектите за актуализация на бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Лидерът на БСП също обяви, че в следващите дни парламентът ще работи в ускорен режим. „За съжаление са започнали вече да летят всякакви предложения по актуализация на бюджета от всички парламентарни групи. Дано не допуснем опасността от популисткото предизборно наддаване“, допълни тя.

ГЕРБ и БСП дадоха старт на предизборното наддаване за актуализацията на бюджета

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама