Радев: Натискът към България заради Северна Македония ще се засилва

08:36, 02 сеп 21 / Политика 25 2794 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Натискът към България по въпроса за евроинтеграцията на Република Северна Македония се усилва и ще продължи да се усилва. Това заяви президентът Румен Радев в Словения, където обсъжда разширяването на ЕС с евролидери и премиери от Западните Балкани. Радев посочи, че България очаква правни гаранции за „необратимост“ в отношенията София-Скопие. 

Президентът каза още, че очакванията на нашите европартньори към София да направи компромис по спора със Скопие се увеличават.

България запазва ветото си към Северна Македония

България е за евроинтеграцията на Западните Балкани и Скопие, но това не бива да бъде за сметка на българския национален интерес. Тази позиция той е изразил и пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и пред заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс.

България има най-голяма интерес Западните Балкани и Скопие да влязат в ЕС. Но търси правни гаранции от Скопие за изпълнение на двустранния ни договор, премахване езика на омразата и повратната представа за България, обясни президентът Румен Радев. „За съжаление, през последните години нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори. И точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато“, каза той.

Вандали свалиха българския флаг от консулството ни в Битоля

Радев посочи, че служебното правителство работи за поддържане на диалога на най-високо ниво със Скопие. „И тук искам да призова всички партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават много ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва. И ние имаме нужда възможно по-скоро от редовно правителство и редовен парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред нашите европейски партньори“, каза Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама