Втори септември е срам и гордост за България

11:57, 02 сеп 21 / Политика 25 3625 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Втори септември 2020 г. е срам и гордост за България. Гордост за нас и срам за тях. Срам за Него. Огромен протест, въстание на духа и дързостта на гражданите, изблик на възмущение и гняв срещу мафията, срещу властта на крадците и частните потребители на това, което безсрамно наричаха „демокрация и правосъдие“, написа във Facebook депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Арман Бабикян, който бе един от организаторите на протестите миналата година, като част от „Отровното трио“.

На тази дата точно преди една година се проведе т. нар. „Великото народно въстание“, което събра десетки хиляди протестиращи в триъгълника на властта. Те настояваха за незабавните оставки на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. На следващия ден демонстрацията вече имаше ново име - „Кървавата сряда“. Причината за това бяха сблъсъците между протестиращи и полиция и оказаното насилие от страна на част от органите на реда в нощта на 2 септември 2020 г. 

Порицание и забрана за повишение - наказанията за полицейското насилие

Хората поискаха друго, искаха истинска демокрация, истински съд, не искаха корупция, не искаха лъжа, не искаха и собствения си страх. Избухнаха! Но не срещу полицията, както днес, изпълзели от нищото евангелисти, преразказват историята. Не срещу уплашените, които не дойдоха на площада, дори не срещу заблудените, които подкрепяха властта, а срещу режима на Борисов, Пеевски, Гешев и групата на удобно обслужваните милионери, които точеха безмилостно държавата“, отбеляза той. 

По думите му преди протестите хората са приличали на „безпомощна старица, пазеща се от нощен грабеж и живееща с надеждата да ѝ вдигнат пенсията, а внучето да е живо и здраво, само че в Германия“. „След „Кървавата сряда“ българите показаха, че са готови да жертват еснафския комфорт в името на страната си, в името на другите, в името на достойнството си, в името на истината за собствения си живот(...) Всички знаеха срещу кого е протестът, а Той се беше скрил в нищетата на милионите си, в страха за последствията, в мечтите за реванш. Дребен като куче в чекмедже“, изтъкна Арман Бабикян. 

Той отправи и остри критики върху ролята на полицаите в деня на протеста, защото са допуснали сред мирно протестиращите да има и провокатори. „Вечерта бесовете винаги възкръсват. Цял ден записваха лични карти, проверяваха чанти, пилички за нокти, предупреждаваха... полицията се справяше някак си. В мрака дойдоха тези с тръбите, тези с качулките и маските - но тях не ги проверяваха. Влязоха свободно както хунтата свободно крадеше България. За тях законът стана невалиден за миг. Хвърляха столове, павета, тръби и бомби... Полицията спря да работи. Замръзнаха и търпяха. Случайно ли? Всички знаем, че не. Накрая онези си тръгнаха - пак необезпокоявани. Както обикновено си тръгват крадците от България. А полицията тръгна срещу онези другите, усмихнатите и младите, срещу знамената и плакатите, срещу журналистите и възрастните, тях тръгнаха да пребиват… Стотици хора бяха по болниците - не ги деля на наши и техни - те, по болниците, а Той и #Кой в покоите си“, написа той. 

Родната полиция ни пази?

Според него по-важната дата е била 3 септември, защото народът не се е уплашил и отново е отишъл на площада пред Министерски съвет и тогавашната сграда на Народното събрание. „На трети имаше още повече хора. Плачеше ми се. Това беше България - горда, силна и непокорна пред мутрите. Страхът си тръгна. На този ден диктатурата падна. Но тя не знаеше това“.

По думите му обаче до известна степен днес ситуацията се повтаря. В дебрите на политическия мрак изпращат хора да ни разделят. Едни си мислят, че това е от полза за тях, други се чувстват предадени, трети изчезват в тъмното заедно с парите си, а Той се радва. Приберете усмивките, злорадството и братоубийството и се качете на онова стъпало, където бяха хората миналата година. Иначе ще си тръгнете полепнали в яйцата на презрението. Не мачкайте духа на гражданите заради жалкото величие на петминутна слава... Тя ще отмине, а мръсните им пари ще останат, ще ни сдъвчат и изплюят. Пазете духа на втори септември, защото следващият път... може да се събудим чак след 11 години“, заключи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама