Премиерът свиква съвета по сигурността заради мигрантите

12:21, 02 сеп 21 / Политика 25 2494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебният премиер Стефан Янев свиква на 9 септември заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който координира всички служби във връзка с мигрантския натиск над българската граница. „Този съвет работи в мирно време и най-общо казано е в състояние и е предназначен да управлява всички кризи, които може да се появят. Следващата седмица предстои свикване на този съвет, вече са изпратени поканите. Тази координационна среща ще бъде на 9 септември“, заяви Янев в пленарната зала в парламента.

До месец големи маси афганистанци ще са до границата ни

По думите на премиера една от точките в дневния ред на заседанието ще бъде за разглеждане на въпросите за мигрантския натиск и координация между всички служби. „Съветът по сигурност поставя жалоните как се прави координация. Вече е създадена специална координационна група, която всеки ден анализира всички данни и обстоятелства, които се случват пряко на границата и във вътрешността на страната. Тази координационна група подпомага и съвета по сигурността, и министъра на вътрешните работи по противодействие на мигрантския натиск. Нямаме проблеми с взаимодействието с различните звена и служби“, обясни Янев.

Служебният премиер посочи, че в момента не се налага задействане на механизма за участие на въоръжените сили в охрана на границата. По думите му в момента органите на МВнР и Гранична полиция са в състояние да изпълнят поставените задачи, пише „Дневник“.

ЕС не признава талибаните и не разговаря с тях

България пази една от външните граници на ЕС, която в момента е подложена на допълнителен натиск. Сътрудничеството с Турция и Гърция върви на много нива – както на централно ниво, така и на професионално. Изграден е механизъм на границата с Гърция, който осигурява обмен на информация. Изявленията на турското държавно ръководство е, че има вече голям брой мигранти на своя територия и заявленията на политическо ниво са, че Турция няма да се превърне в буферна зона и да се грижи за всички тези мигранти. Трябва да търсим и общата европейска позиция за тези разговори“, посочи Янев в отговор на въпроси на депутати.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама