ГЕРБ и БСП дадоха старт на предизборното наддаване за актуализацията на бюджета

14:07, 02 сеп 21 / Политика 25 2451 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като вчера стана ясно, че депутатите отново изпращат страната ни на парламентарни избори, въпросът за краткия срок, който остава на 46-ото Народно събрание, за да приеме актуализацията на бюджета, натежа още повече. До голяма степен това зависи и от връщането на третия мандат от страна на БСП на държавния глава. 

Въпреки че все още не е ясно дали народните представители ще имат време да гласуват актуализацията, БСП и ГЕРБ побързаха да изпреварят останалите и първи да обявят своите предложения за разпределението на парите. А с това си действие може да се каже, че сложиха старт на предизборното наддаване за гласа на бедния български народ. 

Нинова опита да пришпори актуализацията, но не успя

Какво предлагат ГЕРБ и БСП? 

ГЕРБ - повече пари за пенсионерите и ремонт на летателна техника

Бившата управляваща партия, която често се опира на вота на по-възрастното население на страната ни, реши да вдигне залога, като поиска месечната добавка за пенсионерите да се увеличи двойно. По време на тяхното управление, с настъпването на пандемията от коронавируса, тя бе в размер на 50 лв., сега обаче искат да стане - 100 лв. за последните три месеца на годината. Те настояват да отпадне и таванът на пенсиите до края на годината. От ГЕРБ предлагат още
да се дават по 500 лв. на социални работници, както и да бъдат заделени пари за ремонт на летателна техника за охрана на границата. Искат и по-високи субсидии за автобусните превозвачи за нерентабилни линии.

От ГЕРБ заявиха, че ще се съобразят и с исканията на медиците и ще настоява да се посочи конкретно разпределение на 120-те млн. лв., които ще постъпят допълнително в бюджета на здравната каса. На същото мнение са и от левицата, като те искат да бъдат заделени пари за материали за дезинфекция в училищата, както и за специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични Covid-19 болни. Аргументът на служебното правителство да не се посочват точни суми по пера е да може в зависимост от развитието на пандемията сумите да се местят гъвкаво. Освен това ще внесат предложение за допълнително заплащане (600 лв.) за магистър-фармацевтите, които работят в болнични аптеки. Това бе поискано от председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова на заседание на здравната комисия.

Бившите управляващи ще настояват и да се върне начинът на изплащане на 1000 лв. за работа в условия на епидемия от COVID-19. Сега допълнителните средства зависят от натоварването и заболеваемостта.

Относно образованието, ГЕРБ щели да предложат да има средства за тестването на ученици и учители. А мярка 60/40, като подкрепата на държавата в размер на 60% от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски, да стане 80/20. Същото предложение имат и от БСП. 

Бюджетът на плюс с почти 900 млн. лв.

БСП приравниха пенсионерите с МВР и отбраната

От левицата пък разпределиха парите от актуализацията на бюджета в 9 групи, които според тях са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати в момента. 

Те искат плащане на еднократна помощ за раждане на 2-ро и 3-то дете на осигурени родители в последните 24 месеца. То да бъде 6 500 лв. По думите им това ще засегне 12 хиляди семейства. От левицата ще настояват и за плащане на еднократна помощ за начало на учебната година за деца от втори до четвърти клас. Тази помощ да бъде 250 лв. и засяга 90 хиляди ученици. Еднократна помощ искат и за самостоятелно заетите лица в размер на една минимална работна заплата от 650 лв. Тя щяла да засегне над 200 хиляди самоосигурени лица. От БСП ще държат да има и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година в размер на една минимална работна заплата – от 380 лв. на 650 лв. 

Що се отнася до вътрешен ред и противодействие на мигрантския натиск, от БСП са се договорили вече с вътрешния министър и синдикатите на МВР, че трябва да се гарантират заплатите на пазещите границата ни. Те искат и да бъдат заделени пари и за защитно облекло на полицаите. Предстои обаче да уточнят какво да е увеличението за отбраната.

От БСП внасят и предложение за увеличение на средствата за институтите на сценичните изкуства, както и компенсация за увеличените разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти. А за възрастните хора искат преизчисляване на пенсиите на база средноосигурителния доход от 2018 г.

Според левицата трябва да се предвидят и 54 млн. лв. за подпомагане на общините. 

Останалите партии все още не са направили конкретен разчет на разпределението на парите от актуализацията на бюджета. В следващите дни обаче вероятно и те ще се включат в предизборното наддаване. Остава обаче да се надяваме, че все пак ще намерят време и ще успеят и да гласуват въпросните предложения, преди да изпратят отново народа до изборните урни. Защото разочарованието, което се натрупва в избирателите, расте все повече, с всеки безсислен скандал в парламента...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:03, 03 сеп 21

ГЕРБ като са алчни тъй им се полага ако бяха увеличили предварително доходите сега щяха да са първа сила и да упрвляват

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама