Коронавирусът по света: Нова Зеландия с първи смъртен случай за над шест месеца

11:03, 04 сеп 21 25 2453 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нова Зеландия съобщи за първия си смъртен случай от COVID-19 от повече от шест месеца, предаде ДПА, цитирайки здравното министерство. В болница е починала 90-годишна жена. Страната в момента е в строг локдаун, след като на 18 август бе открит един случай на вътрешнообщностно предаване на коронавируса.

Последно за свързан с ковид смъртен случай в Нова Зеландия бе съобщено в средата на февруари. Общо 27 души са починали от началото на пандемията.

Министър-председателката Джасинда Ардърн изрази съболезнования на семейството на починалата и подчерта, че вирусът е много по-опасен за по-възрастните и за хората с придружаващи заболявания. Затова и налагането на локдауни е един от важните инструменти да се спре разпространението на инфекцията, добави тя.

Австралийският щат Нов Южен Уелс регистрира рекорден брой нови случаи на ковид и четирима починали, въпреки че от десет седмици е в локдаун, съобщи ДПА. Здравните власти казаха, че за последните 24-те часа има 1533 нови случая на местно предаване на коронавируса. Това е най-големия брой, отчетен за един ден на австралийска територия, каза националната телевизия Ей Би Си нюз. Здравният министър Брад Хазард посочи обаче, че има и добра новина - ваксинацията върви с добри темпове. Вчера в Нов Южен Уелс са поставени почти 130 000 ваксини, съобщи той. Така общият брой на поставените дози в щата вече е над 7,2 милиона, а 36 на сто от населението над 16-годишна възраст са напълно ваксинирани, пише БТА.

Австралия, чието население е 25 милиона, дълго време много успешно се бореше с пандемията, налагайки изключително строги мерки, включително затваряне още през март 2020 г. на границите си с малки изключения. Голяма част от населението обаче отново живее в локдаун заради разпространението на делта варианта и първоначално бавната доставка на ваксини. В Австралия са потвърдени над 56 500 случая на инфектирани, над 1000 са смъртните случаи, свързани с COVID.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама