Президентът ще се консултира с ЦИК, преди да насрочи изборите

19:44, 05 сеп 21 / Политика 25 2727 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев обяви, че ще има среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) следващата седмица. “Трябва да бъдем сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация, ако изборите са 2 в 1, за да не бъдат компрометирани”, заяви той по време на посещение в Съединение, по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

По-рано днес говорителят на ЦИК Росица Матева каза пред БНР, че ако изборите са поотделно, е добре да има две седмици между тях. Според изборната комисия при избори 2 в 1 ще трябва да се купят още малко над 2000 машини.

Ако изборите са поотделно, е добре да има две седмици между тях

Само от президента Румен Радев вече зависи колко още ще работи 46-то Народно събрание и кога ще бъдат предсрочните избори, съответно дали ще са по формулата „две в едно“, след като в четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще върне неизпълнения мандат следващия вторник (7 септември), а по-рано през деня депутатите гласуваха президентските избори да се проведат на 14 ноември. Ако президентът задържи разпускането на Народното събрание до 10 септември, то нови предсрочни парламентарни избори може да се проведат на 7 ноември (пада се неделя), като така те ще са преди президентските, а и Конституцията ще е спазена, пише „Дневник“.

Ако обаче президентът реши изборите да са „две в едно“, то трябва да задържи мандата по-дълго: до 14 или 21 септември, за да може да съвпаднат с един от очакваните два тура на президентските избори (14 и 21 ноември са недели).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама