Коронавирусът у нас: Новите мерки влизат в сила

08:00, 07 сеп 21 25 3625 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От днес в страната влизат нови противоепидемични мерки. Ресторантите и заведенията за хранене ще работят от 7:00 до 23:00 часа. На една маса може да има до шест човека, а между столовете на две съседни маси трябва да има поне 1,5 м разстояние. 

Допуска се провеждането на събития от частен характер с до 30 лица на закрито и до 60 лица, ако церемонията е на открито. Конференции, конкурси и изпити ще се провеждат при 30% капацитет. А кината, театрите и циркове ще отварят с 50% от наличните места. В музеите и галериите пък не може да има повече от 1 човек на 8 кв.м. Сред най-потърпевшите са дискотеките и нощните клубове, които затварят врати.

Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

Професионални спортни състезания на закрито се допускат само без публика. Състезанията на открито се допускат с публика, но при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, само седящи места, със заемане на всяка трета седалка. 

Фитнесите и спа-центровете ще работят при 30% капацитет, а спортни зали и плувни басейни – само с индивидуални посещения, при 50% капацитет. Колективните спортове на закрито се преустановяват. 

Здравните власти оставят и вратичка за бизнеса - ако в даден обект 100% от посетителите и персонала имат валиден Covid-сертификат, то ще се допуска работа при 100% от капацитета. 

Планирано е ограниченията да важат до 30 октомври. 

Бизнесът излиза на протест 

На този фон бизнесът реагира остро, като се обяви против новите ограничения. От Асоциацията на заведенията обясниха, че няма как дискотеки и барове да спрат да работят, без да има компенсации за бизнеса. А от Българската асоциация за здраве и фитнес пък обясниха, че колективните спортове се забраняват, но не и груповите занимания. Оттам отбелязаха, че спортуващите хора повишават имунитета си и от асоциацията са съюзник в превенцията на здравето. Оттам също поискаха обезщетения. 

Именно затова хора от различни браншове обявиха, че ще излязат днес на масов протест в столицата. На него ще дойдат и булки, които се налага да отменят сватбите си заради новите ограничения, предаде bTV.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 677 нови случая на коронавирус при 12 534 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 5,4% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 75, следва Варна с 62. Няма област без нови заразени, като най-малко са те в Смолян - 3.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 462 710. Броят на активните случаи се увеличава и към момента те са 34 507. При настанените в болници също има ръст - броят на хоспитализираните е 4 284, от които 339 са в интензивно отделение. Общо 13 936 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, като 8 са от последното денонощие.

Излекуваните през последното денонощие са 526 души, така общият им брой достига 409 054.

Жертвите на болестта у нас са общо 19 149, от които 34 души са починали през последното денонощие.

До момента у нас са поставени общо 2 356 197 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 1 654 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 200 713.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама