И транспортният бранш излиза на протест срещу мерките

17:29, 07 сеп 21 25 2681 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бунтът срещу новите ковид мерки се разширява, като към него се включват всякакви браншове с разнообразни оплаквания.

Заведенията няма да спазват мерките

Заведенията планират протест по „италиански модел“, като демонстративно не спазват въведените от днес мерки, обяви шефът на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. С своя заповед здравният министър нареди нощните заведения да затворят, а ресторантите и кафенетата да не работят по-късно от 23.00 часа, при намален капацитет.

Алибегов уточни, че ресторантите няма да затворят в наложения им час, а нощните заведения ще отворят както обикновено във вечерните часове. „Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона, в този случай ние ще използваме тази форма, за да защитим нас и служителите си“, коментира Алибегов, цитиран от „Дневник“.

Евгени Зумпалов от Асоциацията на заведенията от своя страна каза, че предвидените с актулизацията на бюджета 420 млн. лв. за компенсация на всички бизнеси при нови затваряния няма да стигнат, а и не всички в бранша имат достъп до тях.

Протести днес срещу мерките ще има в Русе, Добрич и Хасково, като се очаква там да блокират възлови кръстовища. За утре в 15.00 часа на площад „Народно събрание“ е планиран голям протест срещу мерките в София като се очаква той да бъде подкрепен и от други браншове - транспортни и туристически фирми, културни дейци и др.

И транспортният бранш е недоволен

На 28 септември представители на транспортния бранш организират общонационален протест с блокиране на пътища и магистрали в цялата страна. Мотивът е, че са намалели приходите им, заради по-малкото пътувания, а достатъчно компенсации не са получили.

„Ще участваме в протестите, защото автобусният бранш е един от най-засегнатите от ограничителните мерки срещу пандемията. Докато умните се наумуват, лудите се налудуват, а в парламента се разиграва детското шоу „Кой е по-по-най“, транспортните фирми умират“, обяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя обясни, че браншът се намира в абсурдна ситуация - на практика не са сред затворените заради ковид-вълните бизнеси, заради което не могат да получават компенсации, в същото време министърът на здравеопазването призова 50% от администрацията да работи онлайн и това ще намали пътуващите в обществения транспорт.

Автобусните фирми са пред фалит, защото приходите им силно са намалели, „след като хората не ходят на работа, а децата - на училище“. „Автобусите обаче се движат и всички разходи са на нашия гръб при това в условията на покачваща се инфлация“, каза Милтенова, цитирана от „Сега“. Превозвачите недоволстват, че няма специално определени за техния бранш средства в актуализацията на бюджета за тази година. И смятат, че заделените 430 млн. лв. са крайно недостатъчни за подкрепа на цялата икономика. 

Такситата в стачна готовност

Таксметровите шофьори обявиха стачна готовност от 10 септември. Те са сред най-засегнати от затварянето на нощните заведения - бeз фyнĸциoниpaщи нoщни зaвeдeния и диcĸoтeĸи, тяxнaтa дeйнocт cъщo pязĸo щe нaмaлee. При предишния локдаун оборотите паднаха със 70%, оплакаха се те.

„100% oт paбoтeщитe в нaшия бpaнш ca caмoocигypявaщи ce, зaтoвa нe пoлyчиxмe ниĸaĸвa ĸoмпeнcaция“, ĸoмeнтиpa Kpacимиp Цвeтĸoв oт Аcoциaциятa нa тaĸcимeтpoвитe шoфьopи.

МЗ: Протести не могат да спрат вируса

Междувременно в съобщение до медиите от Министерство на здравеопазването припомниха, че мерките са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети. „Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори", се казва в позицията на ведомството.

Посочва се, че противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни. „Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19“, завършва позицията на здравното министерство.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама