„Самоубиват бъдещото правителство“: Борисов обвини Радев за хаоса с бюджета

13:00, 08 сеп 21 / Политика 25 3778 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път атакува президента и служебния кабинет.

Причина за това е увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв., което вчера бе подкрепено в парламента от всички депутати освен тези на ГЕРБ. Вместо това от партията на Борисов предлагаха увеличение на добавките, които пенсионерите получават заради ковид кризата – от 50 на 100 лв. В крайна сметка обаче парламентът одобри и двете предложения (и то във варианта на ДПС, където сумата скача до 120 лв.) и така минималната пенсия много се доближи до размера на минималната заплата. Таванът на пенсиите пък беше увеличен от 1440 лв. на 1500 лв.

Според Борисов промените обричат следващото редовно управление, а вина за случващото се носи президентът Румен Радев. Въпреки, че служебният финансов министът предупреди, че предизборното увеличаване на социалните разходи ще взриви бюджета и призова само един от двата варианта да остане.

Самоубиват бъдещото правителство

„Юмрукът на Радев роди партии и коалиции, които не само не могат, но и не разбират материята, че бюджетът е най-важният политически закон. Но за да угодят на диктатора Радев, решиха да искат актуализация на бюджета и направиха така, че залагат бюджета не само до края на годината, но и за следващото правителство за следващата година!“, коментира лидерът на ГЕРБ, който от самото начало заявява, че актуализация  трябва да се прави от редовен кабинет и стабилно мнозинство.

Според него всичко е подчинено на това Радев да стане президент и няма никакво значение дали държавата ще фалира и какво ще се случи след това.

По думите му увеличението на пенсиите, при липса на приходи, ще създаде следната дилема пред следващото правителство - или да ги запази в приетия сега размер, и да рискува увеличение на бюджетния дефицит, или да ги съкрати, и така да извърши политическо самоубийство. „Това прави Радев – самоубива следващото редовно правителство. Аз в такъв годеж няма да вляза!“, заяви Борисов.

Той посочи, че вече е изживял този сценарий, когато ГЕРБ пое властта след Тройната коалиция и бюджетът му представляваше „постна пица“. „Ще дойде време след януари, февруари и март и пенсията може да стане 3 долара, както беше при Жан Виденов. Надявам се, че Европа няма да ни разреши да стигнем до там“ каза още Борисов.

С този бюджет няма да влезем в еврозоната

С това, което се направи сега, за еврозоната можем да забравим. Това ви го гарантирам, защото аз съм вкарал България в чакалнята на еврозоната, заедно с моя екип, и в Европейския банков съюз ... Ако сметките ни са верни, тъй като по никакъв начин служебното правителство не ни показва верните сметки, ние към момента трябва да сме на 5 процента дефицит, а с тези разходи, не знам на колко ще отидем“, коментира Борисов.

Заедно с ИТН да спрем „глупостите с бюджета“

Лидерът на ГЕРБ призова „Има такъв народ” заедно да спрат глупостите с бюджета, като за целта депутатите на двете формации напуснат парламента.

„Хайде да излезем двете партии заедно от парламента. 128 депутати като излязат, не могат да приемат нито една от тези глупости. Но вие казвате, че подкрепяте Радев и неговата актуализация. В същото време, когато другите партии правим предложения, излиза, че се сгодяваме. Ако сте искрен, г-н Йорданов, ако не - през това време ще направят всички бели”, обърна се Борисов към председателя на парламентарната им група на ИТН Тошко Йорданов.

Ако от партията на Слави Трифонов обаче откажат предложението ГЕРБ също ще останат в зала, защото „все някой трябва да влива разум и да обяснява какво ще се случи след това“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама