Бюджетната комисия взе решение за увеличението на пенсиите

18:30, 08 сеп 21 / Политика 25 3314 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След като във вторник гласува увеличение и на пенсиите, и на добавките към тях от 1 октомври, днес парламентът отложи решението за влизане в сила на законопроекта. След консултации с останалите партии председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ“ предложи нов вариант - от 1 октомври да има само месечна добавка за всички от 120 лева, а увеличението на пенсиите със средно 12.5% да е от 25 декември. Решението обаче бе отложено за утре въпреки настояването на ГЕРБ и БСП да бъде взето днес.

Междувременно ресорната комисия одобри на извънредно заседание така предложения вариант. Така възрастните с най-ниска пенсия ще получават 420 лева с добавката до месец декември. Най-ниските пенсии ще могат да получават и подпомагане по линията на бедност. Сумата, получавана през втората година на майчинството също ще бъде увеличена - от 380 на 650 лева.

Припомняме, че във вторник Народното събрание прие увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лева, на максималната от 1440 на 1500 лева, както и индексиране на всички останали средно с 12.5%, но ГЕРБ, БСП и ДПС с последваща помощ от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ приеха и 120 лева добавки за всички до края на годината.

Според служебния финансов министър Асен Василев депутатите трябва да кажат откъде да дойдат парите и кои други разходи да се отрежат. За служебния социален министър Гълъб Донев пък така приет бюджетът е неизпълним.

Хаос с пенсиите: Предизборно ГЕРБ, БСП и ДПС „се сгодиха“ за 120 лв. добавки

Днес решението бе отлагано няколко пъти, докато се стигна до предложението на Любомир Каримански за отлагане на увеличението на пенсиите до Коледа, но да има 120 лева добавка за всички от 1 октомври и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 380 на 650 лева пак от 1 октомври, предаде „Дневник“.

И Любомир Каримански, и Йордан Цонев от ДПС поискаха прекъсване на заседанието, за да се обсъдят вариантите в бюджетна комисия, но ГЕРБ и БСП възразиха. Депутатът Тома Биков обяви, че страната се вкарва във финансова криза и виновен за това е президентът Румен Радев, който - ако бил мъж, нямало да иска актуализация на бюджета, а щял да наложи мерките през решения на Министерския съвет.

А от БСП обвиниха т. нар. „партии на протеста“, към които са причислявани „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, че саботират актуализацията на бюджета, и по-конкретно увеличаването на парите за пенсионерите.

Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е абсолютно излишна загуба на време, затова вече смятаме, че има и умисъл“, каза лидерът на партията Корнелия Нинова по време на пресконференция в Народното събрание.

Социалистите бяха категорични, че няма да отстъпят от така гласуваното увеличение на пенсиите и майчинството. Според тях опитът да се отстъпи от тези решения би означавал да се заобиколи парламентаризмът, защото вече са минали на две гласувания. 

От левицата косвено нападнаха и служебния министър на финансите Асен Василев като заявиха, че аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. „Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране“, подчерта Нинова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама