Патово: Два COVID теста, за да летиш до Великобритания?

10:00, 09 сеп 21 25 1671 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От 1 юли влезе в сила здравният сертификат, който бе анонсиран като крачка напред в пандемията, даваща възможност за свободно пътуване в редица страни. Стотици българи вече имат такъв сертификат, а и туризмът у нас сякаш се съживи до известна степен, именно заради удобството, което представлява той за повечето чужденци. 

Здравният пропуск дава информация дали имате поставена ваксина срещу COVID-19, дали сте преболедували от вируса или сте си направили PCR тест, който е дал отрицателен резултат. 

Covid-19 по света: Ваксинационният сертификат навлезе с пълна сила в редица страни

Въпреки възможностите, които дава, наши читатели ни сигнализираха, че са попаднали в патова ситуация, като не са им били признати цифровите сертификати за отрицателен PCR тест. И то минути преди насрочения им полет за Великобритания. Причината е, че той е валиден за страните само от ЕС. А от 1 януари тази година Кралството не е част от съюза и съответно пътуващите до там не могат да се възползват от него. Дори да съдържа необходимата информация. Така направените PCR тестове от въпросните граждани, дори да са дали отрицателни резултати, се оказали невалидни. Само заради самите документи, чрез които са представени. 

Единственият изход от така създалата се ситуация бил да си направят повторен PCR или антигенен тест на самото летище, за да не си изпуснат полета. Тази услуга се предлага на място само от една единствена частна лаборатория. Там цената на PCR теста е като в повечето места- от 86 до 100 лв., според часовия диапазон, в който е извършен теста. Съответно от 07:00 ч. до 19:00 ч. или от 19:00 ч. до 07:00 ч. Тази на бързия антигенен тест обаче е в пъти по-висока от повечето места за изследване. Съответно 45 лв. или 50 лв. За съпоставка, наша проверка показва, че в други лаборатории тя варира между 25 и 35 лв., според различните видове и метода на вземане на секрет. Същият в аптеката е от 8 до 27 лв. По данни на наши източници фармацевти доставната цена е от 5 до 9 лв. Тази на PCR теста пък е между 10 и 17 лв. Това означава, че оскъпяването е в пъти по-високо от общоприетото за медицински продукти. 

Именно затова идва и въпросът - защо се поставя толкова висока надценка при формирането на цената? Както и защо Министерството на здравеопазването не е наложило някаква горна граница в ценообразуването на тестовете, която да не се превишава от различните частни болници, лаборатории и аптеки? Попитахме здравното ведомство, но от там все още нямаме отговор.  

Междувременно Европейската комисия още от началото на юни преговаря със САЩ и Обединеното кралство за признаването и на тяхна територия на Covid-паспортите за пътуващите. Консенсус обаче все още не е постигнат. И докато „големите“ спорят за нещо, което носи една и съща информация, но представено под различна форма, то обикновените граждани са поставени в абсурни ситуации, в които дори институциите остават безмълвни. 

В същото време неналоженият контрол върху продажбата на COVID тестовете, дава пълна свобода на бизнеса да завишава цените колкото си иска. Разочарованието на повечето граждани пък води до залитане към незаконни практики, с цел да се намери решение на проблема по „втория начин“....

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама