Конституционният съд иска от Петков документа, че вече не е канадски гражданин

12:18, 09 сеп 21 / Политика 25 2816 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Служебният министър Кирил Петков трябва да представи в Конституционния съд официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване. Това определи КС днес, след като допусна делото за гражданството на Петков.

Освен това съдът изиска от президента заверено копие от декларацията за гражданство на Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021. Магистратите поискаха още министърът на правосъдието, да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към същата дата, а министърът на външните работи по дипломатически път да поиска писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на Петков, отново към 10 май.

Като страни по делото Народното събрание, президентът, Министерският съвет, министърът на правосъдието и министърът на външните работи имат едномесечен срок за становища. Да дадат правно мнение по казуса са поканени проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова.

ГЕРБ атакува Кирил Петков, иска отстраняването му

Делото за гражданството на Кирил Петков бе образувано по искане на ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че служебният министър има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Затова и ГЕРБ атакуваха в КС президентския указ за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. От партията настояха и за незабавното отстраняване на Петков от поста му.

Самият Петков вече обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да стане министър и „този отказ е нотариално заверен“. Миналия месец министърът оповести, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната и смята въпросът за приключен. Самият документ е изпратен към Посолството на Канада в Румъния. В края на август Петков все още не беше отишъл до Румъния, за да вземе документа, защото „няма много какво да се гледа в този сертификат“. Ако до този момент все още не се е сдобил с него, обаче ще трябва да го стори в най-скоро време, заради разпореждането на Конституционния съд.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама