Избори 2 в 1 или поотделно: техническите предизвикателства

13:00, 09 сеп 21 / Политика 25 2338 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

Вчера президентът Румен Радев направи среща с членовете на ЦИК относно възможностите за провеждане на изборите и дали те да бъдат 2 в 1 или поотделно. Истината е, че дори от ЦИК не успяха да дадат категоричен и експертен отговор по темата, защото объркването и досадата са единствените гаранти съпровождащи предстоящите избори.

Машините

Ако изборите са 2 в 1 от ЦИК трябва да набавят допълнителна бройка машини, които трябва да бъдат договорени с фирмата отговаряща за доставките. Възниква въпросът дали ще се гласува на една машина за двата избора или на две машини, което допълнително усложнява питането колко точно машини ще ни бъдат нужни. Ако прибавим факта, че в по-големите секции досега имаше по 2 машини сметката се усложнява допълнително, ако считаме че и там трябва да се добавят нови устройства. Един от аргументите в полза на избори 2 в 1, че така се пестят пари всъщност се оказва не толкова силен. От друга страна, член на ЦИК съобщи, че допълнителни машини така или иначе ще бъдат нужни за следващите местни избори, т.е. въпросът за закупуване на машините не е дали да бъдат закупени нови, а кога и колко.

Ако изборите се провеждат поотделно, сега няма да има нужда от закупуването на машини, освен ако ЦИК не прецени, че трябва да има повече избирателни секции с по две устройства, които да намалят средното времетраене на гласуването.

Картите

Ако изборите са 2 в 1 ще трябва да се прецени дали да се гласува с една карта на една или две машини; с една карта на две машини или с две карти на две машини. Ако картите бъдат две за различните видове избори, то следва да се разбере как ще бъдат настроени по отношение на съвместимостта с машините и какво ще се случи, ако даден избирател използва картата за едните избори в машината предназначена за другите избори. При всички случаи с две карти, то ще бъде крайно наложително те да бъдат надписани коя за какви избори е.

ЦИК при президента: Избори 2 в 1 са възможни и по-евтини

Ако се избере вариант с една карта и една или две машини, трябва да се провери дали е технически възможно същата да работи със зададения софтуер без да стават грешки. Ако имаме вариант с една карта и една машина, то следва да се помисли дали по този начин не се дискриминират гласуващите машинно спрямо тези, които са с хартиени бюлетини и имат свободата да изберат и само една от двете бюлетини. В такъв случай, гласуващите машинно ще бъдат допълнително насърчени да гласуват и за двата избора, тъй като машината ще бъде програмирана по този начин. Такъв технически проблем не би възникнал при хартиените бюлетини при решилите да гласуват само на едните избори. Справка изборите 2 в 1 за президентска двойка и референдумът на Слави.

Ако изборите са поотделно картите няма да се явяват такава възможност за объркване от страна на гласоподавателите и членовете на избирателните комисии.

Списъци и номерация

При избори 2 в 1 партиите и коалициите, които са решили да издигнат собствен кандидат, ще имат една и съща номерация, тоест партия А ще има числото Х и в двете бюлетини. Ако обаче партиите решат да издигат кандидати чрез инициативен комитет, то тяхното номерче в бюлетината ще бъде различно за двата избора. Ако кандидатите за президентска двойка издигнати от инициативен комитет имат числото Y в бюлетината, то същото число Y не може да се използва от няколко партии за парламентарните избори, освен ако не направят и предизборна коалиция.

Друг основен проблем със списъците и номерацията е, че е напълно възможно да се наложи „прелистване“ на екраните за двата избора, които най-вероятно ще са повече от две за всеки вид избор. Това естествено усложнява задачата на гражданите, които не са толкова на „ти“ с технологиите. Освен това, възможните различия в номерацията предполагат и по-голям шрифт на имената, така че хората с увредено зрение да успеят да се ориентират, тъй като номерацията ще ги обърква допълнително.

Ако изборите се проведат отделно, такъв проблем с визуализацията на списъците и номерацията не би възникнал в самия изборен ден, но така или иначе партиите и коалициите ще имат затруднения да обясняват номерчетата си и да се надяват, че избирателите няма да се объркат.

Логистика и пренастройка на софтуер

Вече всички знаят, че машините нямат връзка с интернет. Това от своя страна води до лесния извод, че всяка бройка се настройва поотделно спрямо вида избор. Оттук следва, че самите машини трябва да бъдат настроени от ЦИК в София и оттам разпратени към цяла България и в чужбина. Това допълнително усложнява сроковете и самата логистика на изборите.

Ако изборите са 2 в 1, то се явява от ключово значение дали парламентарните ще бъдат на първи или на втори тур от президентските. Възможността за значително увеличение на изборните резултати на партиите, чиито кандидати са стигнали до евентуален референдум е притеснителна. Друг основен въпрос е, ако се гласува на една машина с една карта, кои ще са първите избори, които ще визуализираме на екрана. Става ясно, че тези, които ще са на второ място ще бъдат пренебрегвани по подразбиране.

Ако изборите са поотделно в рамките на три последователни недели, то следва пренастройка на машините след всеки избор, което ще направи нашите машини по-големи пътешественици от средностатистическия избирател по време на пандемия.

А вие решихте ли дали искате избори 2 в 1 или поотделно? С една или две машини? С една или две карти? Е, ако досега си мислехме, че е сложно разпечатването на хартиените бюлетини, то сякаш това сега ще бъде най-лесната задача. Имайте предвид, че дотук бяха описани част от техническите предизвикателства, представете си ако добавим и политическите такива...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама