Столична община удължи мерките в помощ на бизнеса

16:43, 09 сеп 21 / София 25 2378 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Столичният общински съвет прие да бъдат удължени мерките в подкрепа на бизнеса в София, който пострада вследствие на ковид кризата. Облекченията ще бъдат за ползватели на общински нежилищни имоти или обекти, намиращи се на територията на Столична община, и ще важат до края на годината.

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО и районните кметове, при условие, че са преустановили изцяло дейността си. Обектите, които ползват допълнителен терен - общинска собственост, за разполагане на маси и столове за консумация на открито ще могат да заплащат предвидената за това такса с 50% намаление за периода 1 октомври – 31 декември.

Ако лицата, които не са осъществявали дейност в наетите обекти, вследствие на въведените противоепидемични мерки, са предплатили наемните вноски по сключените договори за периода на обявените противоепидемични мерки, внесените суми се приспадат за периода, след отмяна на противоепидемичните мерки.

Общинските търговски дружества ще освободят изцяло от заплащането на наемна цена или дължимото обезщетение ползвателите на нежилищните имоти по договори за срока, през който са преустановили своята дейност, но не по-дълъг от 1 октомври – 31 декември. Намаление на наема ще има за ползвателите на обекти, за които е налице спад на приходите от продажби, в резултат на въведените противоепидемични мерки на територията на Република България, в частност на територията на Столична община, за същия срок. 

При спад от 20% до 50% от оборота за съответния месец за този период спрямо същия месец на 2019 г. - фиксирана отстъпка от наемната цена от 20%. 

При спад с над 50% от оборота за съответния месец, спрямо същия месец на 2019 г. - фиксирана отстъпка от наемната цена от 50%.

Продължава и подкрепата от страна на Столична община за събитията на открито. Предложението е сцените на открито в София да могат да функционират целогодишно, а тези с подкрепата на Столична община - до приемане на Календара на културните събития за 2022 г. Председателят на Комисията по образование и култура Малина Едрева коментира, че усложнената пандемична ситуация и невъзможността за устойчивост в планирането на събитията поставят организаторите на културни събития пред огромни трудности, съобщиха от Столична община.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама