Кои безумни открития получиха Антинобелови награди?

18:35, 10 сеп 21 / Свят 25 2361 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

31-вата редовна церемония по връчването на „Шнобеловите награди“ (известни още като антинобелови награди) за абсурдни научни постижения се проведе онлайн, като учени от 24 държави станаха лауреати, съобщиха организаторите.

Наградата се присъжда за най-абсурдните научни постижения и нестандартни идеи, които „ви карат първо да се смеете, после да се замислите“. Въпреки факта, че много изследвания, за които се връчват наградите, на пръв поглед изглеждат безсмислени или абсурдни, много от тях, както намекват организаторите, все пак имат научна стойност.

Тази година „Шнобелова награда“ беше присъдена на американски учени, които в хода на експеримент откриха доказателства, че мъжката брада може да предпази от удари по лицето. Наградата за идентифициране на „защитната функция“ на брадата срещу удари в лицето бе присъдена на изследователите в категорията Награда за мир.

Наградата за медицина е присъдена на изследователи, които доказаха, че оргазмът е толкова ефективен за облекчаване на запушването на носа, колкото и лекарствените препарати.

Наградата в областта на икономиката беше спечелена от европейски учени, които доказаха, че степента на затлъстяване на политиците е свързана с нивото на корупция в страната.

Наградата за химия е връчена на група учени от Германия, Великобритания, Гърция и Австралия, които изследваха химическия състав на въздуха в кината, за да установят дали има връзка между миризмите, излъчвани от зрителите, и сцените на насилие, асоциално поведение и употреба на наркотици, показвани във филми.

Учени от Испания и Иран получиха Наградата за екология за използване на генетичен анализ при изучаване на видовете бактерии, открити в изхвърлените дъвки по тротоарите на различни страни, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама