Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни

11:10, 10 сеп 21 / Политика 25 2659 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 
 

„Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции, а за да имаме честни и прозрачни избори, е от изключителна важност съставът на Централната избирателна комисия. От изключителна важност е публичността в неговата работа“, каза президентът, цитиран от БГНЕС.

„Искам да ви пожелая успех и да се включите възможно най-бързо в пълноценната работа на ЦИК, защото разпускането на Народното събрание е въпрос на дни“, обърна се държавният глава към Стоянова. До днешното изслушване се стигна във връзка с предсрочно прекратения мандат на Любомир Гаврилов и постъпилото предложение до президента от ПП „Има такъв народ“ за нов член на ЦИК от квотата на партията.

Проф. Пламен Киров: Радев трябва да разпусне незабавно парламента

Конституцията не определя срок, но има принцип в правото: Което е без срок, се дължи веднага. В областта на държавното управление има и друг принцип, т.нар. разумен срок, тъй като се отчита конкретиката във всяка ситуация. Това казва пред в. „24 часа“ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Очевидно е, че след като третият опит за съставяне на правителство е завършил без успех, по конституционните правила на чл. 99 президентът трябва да разпусне парламента, тъй като не се намира в последните три месеца от своя мандат... Разумният срок не може да е повече от три-четири дни. Президентът можеше да проведе консултациите с ЦИК не в сряда, а преди седмица, за да види каква е готовността им, защото се намираме в особена ситуация. Машините не стигат, поне по думите на представителите на ЦИК, които говорят, че трябва да се купят още 1500-2000. Има и организационни въпроси, които да бъдат изяснени“, коментира той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АнонименАнелия 20:26, 10 сеп 21

Гн Радев,задалжително трябва да оставите гн Бойко Рашков,гн Янаки Стоилов,Кирил Петков,Асен Василев,гжа Комитова,и вие които прецените за другите.Вие сте следващият Президент.Добре че бяхте вие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама