Кьовеши получи спецсъдия и петима прокурори за помощници в България

12:50, 10 сеп 21 25 2643 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Петима прокурори и един съдия в Специализирания наказателен съд бяха избрани за европейски делегирани прокурори. Прокурорската колегия на ВСС се съобрази с призива на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и приключи процедурата в сравнително кратки срокове.

Избират наново кандидати за европейски прокурори

ВСС предложи на Кьовеши само магистрати, които работят на окръжно ниво в българската съдебна система.

Избрана е Анита Джамалова, която е заместник-окръжен прокурор на Перник. Вторият прокурор в списъка е Ана Алексова, която е прокурор в Софийска градска прокуратура. Третият избран бе Виктор Тарчев от Софийска градска прокуратура. Тарчев има опит на високо ниво в „Евроджъст“ – мрежата на ЕС за сътрудничество при трансгранични разследвания.

Четвъртият избран прокурор е Ивайло Илиев, който е заместник-окръжен прокурор на Кюстендил. Петият избран прокурор е Станислав Стойков пак от Софийската градска прокуратура.

Единственият съдия, който успя в конкурса, е Елена Попова от Специализирания наказателен съд.

Общо 23 български магистрати се кандидатираха за шестте свободни позиции като европейски делегирани прокурори. Четирима от тях се отказаха, а 13 души бяха отхвърлени, пише Mediapool.

Магистратите, които бяха назначени, са от ключово значение за успеха на Европейската прокуратура, защото тези хора ще разследват престъпленията от името на Европейската прокуратура на терен в България.

Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

Лаура Кьовеши посети България в началото на юни, за да окаже натиск върху българския главен прокурор Иван Гешев и Висшия съдебен съвет за назначаването на цялата квота от 10 европейски делегирани прокурори. Кьовеши обясни, че иска от бълагрския съдебен съвет да излъчи опитни, дръзки и смели“ магистрати за позицията.

ВСС първо демонстрираше нежелание да попълни българската квота, след първоначалното фиаско. Кьовеши отхвърли шест от десетте кандидати за европрокурори, които бяха избраи от България. Мотивът бе, че те не притежават нужния профил за работата.

Разследванията в България трябва да се провеждат от десет делегирани европейски прокурори.

„Никой няма да може да се намесва в тяхната работа (на делегираните прокурори, които ще работят в България). И това трябва да е ясно за всички“, каза Кьовеши по време на посещението си в България. Тя увери, че ще разкрива публично всеки опит за натиск върху прокурорите и намесата в разследванията, включително опитите за намеса от страна на политиците.

Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години с възможност за подновяване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама