Поглед назад: Трагедията, която промени света

08:30, 11 сеп 22 / Поглед назад 25 5396 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Годините минават, но ужасяващият спомен от 11 септември 2001 г. оставя дълбока рана в сърцата на хиляди души. Поредицата от самоубийствени атентати са едни от най-мащабните и трагични събития, белязали началото на 21 век. Днес се навършват 21 години от тях и именно затова обръщаме поглед назад, за да си спомним какво е довело до трагичната смърт на хиляди. А и да направим равносметка към днешна дата. 

Какво се случи?

2 часа - само толкова са нужни, за да се сринат до основи най-високите по това време кули в САЩ. Часът е 8.46 ч., когато пътнически самолет на „Американ Еърлайнс“ от Бостън за Лос Анджелес се врязва в северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. Броени минути по-късно, в 9.03 ч., друг пътнически самолет на същата авиокомпания се разбива в южната кула на търговския център. Това се случва пред камерите на няколко телевизии, които вече предават кадри от пожара на северната кула.

Следва удар на похитен самолет в Пентагона в 9.37 ч. Редовният му маршрут е от Международно летище Вашингтон Дулс до Международно летище Лос Анджелис. Четвърти самолет, под контрола на четирима терористи, се забива в 10.03 ч. в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и те го забиват в поле край Шанксвил. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Международно летище Нюарк до това в Сан Франциско, продължавайки до Нарита в Токио.

Причината

Като мотиви за атентатите групировката „Ал-Кайда“ и лидерът ѝ Осама бин Ладен, които поемат отговорността за атентатите, посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак.

Последиците от 9/11

Равносметката от шокиращите събития: 2 977 жертви, без 19-те терористи, и пълно опустошение до кота нула на символични за американската мощ сгради. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници. Страх, ужас и паника пронизват хората в целия свят. От този ден нататък вече нищо не е същото. Устоите на свободата в могъщата американска демокрация са главоломно разклатени. Сблъсъкът на цивилизациите става все по-изострен, а религиозните и етнически конфликти - по-дълбоки от всякога. 

Началото на най-дългата война на САЩ

Тази паметна дата слага и началото на най-дългата война на САЩ. Месец след кървавото нападение, на 7 октомври 2001 г., тогавашният президент Джордж Буш-младши започва инвазия в Афганистан. Американските, британските и афганистанските сили на Обединения фронт (Северния алианс) си поставят за цел да унищожат „Ал-Кайда“ и Бин Ладен, както и да премахнат талибанския режим, укриващ терористичната група в Афганистан. Те обещават на афганистанския народ, че ще демократизират страната, а един от главните аргументи в полза на окупацията е и защитата на правата на жените. Така режимът на талибаните пада през ноември 2001 г. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. А през май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Ще се завърне ли ислямският тероризъм?

Америка забрави мощта на ислямизма

20 години по-късно, със сегашното си изтегляне от Афганистан, САЩ позволиха връщането именно на талибаните на власт. А с това отвориха и вратата за завръщането на ислямския тероризъм. 

В Европа чувството на несигурност расте все повече, а Америка сякаш се изтощи да се бори. Или забрави на какви дела са способни фанатизираните млади ислямисти. Явно за американците залогът всъщност не са били правата на жените или демокрацията, а политическите интереси. Вярно, че разходите за операциите в Афганистан са огромни, но Европа и САЩ не биваше да проявяват безразличие и небрежност. 

Кутията на Пандора вече е отворена, а на света не му остава нищо друго, освен да се бори срещу податливостта към радикализиране на толкова много млади мюсюлмани. В противен случай терорът отново ще има повод да пирува...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама