Каква подкрепа би получил новият проект на харвардците?

16:20, 11 сеп 21 / Политика 25 2943 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Броени дни остават до края на 46-ия парламент. И ако народът първоначално оправдаваше по някакъв начин предния неуспешен опит на т. нар. „партии на протеста“ да съставят правителство, то в момента не е така. Търпението и разбирането им се изчерпаха, а с всеки следващ ден циркаджийските и детински спорове на депутатите в пленарна зала натежават и изнервят все повече гласоподавателите. 

Много хора вече загубиха надежда и че нови избори биха довели до някаква промяна. Опасенията, че отново народните представители няма да се разберат и ситуацията ще се повтори, също оказват своето влияние. Именно затова повечето българи с трепет очакват да разберат дали наистина харвардските възпитанци - Асен Василев и Кирил Петков, ще създадат свой политически проект и ще се включат в изборната надпревара. 

„Умните и красивите“ откраднаха шоуто, докато народът им ръкопляскаше

Макар те все още да отказват да коментират темата, докато изпълняват задълженията си на служебни министри, повечето партии вече лакомо потриват ръце и обмислят как да ги спечелят за обща коалиция. А тя е все по-възможна, тъй като е ясно, че няма да имат време преди изборите да се регистрират като отделна политическа партия. Ето и какви са нагласите сред повечето политици за евентуална подкрепа:

ИБГНИ, ДБ и служебните министри: Добре звучаща възможност

„Добре звучаща възможност на този етап, теоретизираме, но това е ок, чудесно“. Така съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов коментира пред БНТ евентуална бъдеща коалиция между тях, „Демократична България“ и новия политически проект на служебните министри. Според него политическото поумняване там е факт, докато в „Има такъв народ“ дори няма заченки това да стане. 

Манолова също демонстрира симпатиите си към харвардските възпитаници от Кабинета „Янев“, като изтъкна, че те са хора с капацитет и са имали възможността да се докажат в служебното правителство. Тя напомни и че финансовият министър е успял да прокара три актуализации на бюджета.

Според бившия омбудсман на избирателите е нужна увереност, перспектива и надежда, че в следващия парламент формациите на промяната ще бъдат първа политическа сила.

ДБ надграждат със служебните министри, но начело с Христо Иванов 

От „Демократична България“ пък обявиха Кирил Петков и Асен Василев за техни съмишленици. Те очаквали двамата да обявят ясно политическите си намерения, след края на министерските им мандати. „В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще ги поканим на разговор, за да намерим онази формула, която да доведе до максимално консолидиране и надграждане, с амбицията заедно да поискаме мандата за това дълбокото трансформиране в България да се случи на базата на едно сигурно мнозинство“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в ефира на националната телевизия. 

По думите му от обединението няма да бъдат критични към такъв проект и да се страхуват от него. Кирил Петков, Асен Василев и техния екип са наши съмишленици. Ние работим с тях, подкрепяме ги и работим в една посока. И очакваме само надграждане. И съм много оптимистично настроен, че това ще се случи“, изтъкна той. 

Другият съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанасов пък подхвърли, че евентуално биха номинирали Христо Иванов за следващ министър-председател. „Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран като предложение за следващ министър-председател на България“, каза той. 

ИТН: Петков и Василев да вземат лице назаем от Христо Иванов

И докато другите „партии на протеста“ се надпреварват за служебните министри, то не така стоят нещата с „Има такъв народ“, които го играят контра срещу всички. Те не само не изразяват някаква подкрепа към тях, но и им се подиграват. 

„Имаше един филм с Джон Траволта „Лице назаем“. Кирил Петков прилича на него. Напълно е възможно, ако такъв нов политически субект се появи, да се окаже, че ще вземе едно лице назаем от г-н Христо Иванов и може да се окаже, че тежестта на г-н Христо Иванов рязко ще намалее“, посочи Филип Станев.

Реакцията им е съвсем естествена след като преди месец атакуваха Василев, обвинявайки го в кражба на интелектуална собственост, а Петков в това, че имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. В крайна сметка нито едно от двете твърдения не успя да се докаже. 

ГЕРБ е яка партия и не се интересува от новия политически проект

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира преди седмица, че изобщо не го интересува дали ще има преливания на кадри между партиите, след създаването на новия политически проект. „ГЕРБ е яка партия и си имаме достатъчно подготвени кадри. Но те нарушават Конституцията, правят политически проекти под маската на служебен кабинет. Кой ще гласува бюджет, кой ще носи отговорност?!“, запита той.

В БСП искат да чуят мнението на Радев за партия на служебните министри

БСП обвиниха служебните министри в кражба на техни кадри

От левицата пък директно хвърлиха обвинения върху служебните министри, че се опитват да отцепва хора и структури от тях. „Предлагали са да се включат в бъдещия политически проект – структура, членове... в различните места подходите са различни“, каза преди дни Георги Свиленски пред bTV.

ДПС пък се въздържат от коментари по темата, докато евентуалния проект не стане факт. 

А държавният глава Румен Радев, който назначи „любимците на народа“ за министри, към момента коментира доста резервирано тази идея, без да дава ясен знак за своята позиция. Преди седмица той посочи, че те трябва да създадат нещо повече от партия, „ако искат да бъдат полезни за обществото“. Какво точно визира обаче така и не стана ясно, но в медийното пространство вече се заговори за близък до президента проект. 

Независимо от коя партия ще получат подкрепа, служебните министри със сигурност вече спечелиха любовта на народа. Именно затова е по-добре да си приятел с тях, отколкото враг. Особено в така създалата се ситуация и натрупаното разочарование у хората към парламентарно представените партии. А може би родната политика има нужда точно от хора като тях, за да обединят скараните „партии на протеста“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама