Съдебната реформа и зелената икономика бавят Плана за възстановяване

17:29, 11 сеп 21 / Политика 25 2344 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Неслучилите се реформи в съдебната система и в енергетиката бавят одобрението на Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България очаква да получи 12.6 млрд. лева от ЕС. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента продължава дискусията по детайлите на прословутия документ, тъй като евроинституциите очакват нашата страна да си напише домашните, преди да ѝ бъде даден достъп до колосалната сума. Той подчерта, че парите не са за любимото на българските политици харчене, а за инвестиции.

Пеканов: Времето за редакции на плана за парите от ЕС свърши

Съдебната реформа задържа Плана към момента заедно с темата за енергетиката. Ще продължим с дискусията. Ние организирахме няколко такива обсъждания - с експерти, с различни организации и институции, които са част от съдебната система. Но не се стигна до консенсус. В сферата на енергетиката основният препъни камък е, че управляващите много дълги години са замитали тудните въпроси за зеления преход. Сега обаче се изисква от нас буквално в рамките на няколко седмици, да поемем ангажименти как ще се развива българската енергетика в следващите десетилетия. Това е трудно и може би не е редно един служебен кабинет да дойде и за няколко седмици или за няколко месеца да реши това. Тук част от решенията да бъдат оставени на бъдещ парламент - като въпроса за бъдещето на въглищните райони. Да, зеленият преход е важен, но е важно и да защитим хората в тези региони“, заяви служебният вицепремиер.

Ревизираният План за възстановяване е готов

Успели сме да постигнем някакъв консенсус в България, че като цяло планът е добър и трябва да бъде внесен, но сега в рамките на преговорите с Европейската комисия трябва да изчистим тези два въпроса. Искаше ми се да чуя някакви мнения и предложения как да отговорим на тези огромни очаквания от страна на европейските институции. За съжаление не получих кой знае колко ясни предложения от парламентарните партии“, сподели Пеканов.

Той отбеляза, че служебното правителство може да има предложения, но в крайна сметка тези промени ще бъдат гласувани от един бъдещ парламент след време. Някои такива реформи, вкл промените в съдебната система, могат дори да изискват конституционно мнозинство“, предупреди вицепремиерът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама