Топ 5 новини от седмицата

09:30, 12 сеп 21 25 2260 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. Почина една от важните бизнес фигури на българския преход

На 74-годишна възраст почина една от важните бизнес фигури на българския преход - Борислав Дионисиев. Завършил „Външна търговия“ в института „Карл Маркс“, през социализма той е журналист в популярното списание „Отечество“. След демократичните промени става предприемач. Първоначално е представител за няколко държави на богатата гръцка фамилия Вардиноянис. По различно време Дионисиев има дялове в дружества от няколко сектора.

2. Предизборно: Увеличиха обезщетението за втората година майчинство на 650 лв.

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години става от 380 на 650 лева от 1 октомври. Това реши окончателно парламентът при второто четене на актуализацията на бюджета. Предложението бе на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и на БСП. „За“ него гласуваха ГЕРБ, БСП, ДПС, част от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, а депутатите от „Има такъв народ“ гласуваха „против“ и „въздържал се“. Обезщетението не е променяно от няколко години. 

3. Скандалът „500 К“: Настана ли време разделно за „Изправи се БГ! Ние идваме“?

Скандалите около най-малката парламентарна група в 46-ия парламент не стихват. В окото на бурята този път е лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, която бе обвинена в опит да разцепи групата на „Има такъв народ“ срещу половин милион лева. Сумата от „500 К“ била надраскана на листче пред депутата Радостин Василев по време на лична среща между двамата, твърдят от партията на Слави Трифонов. След серия от взаимни нападки, призиви за явяване на полиграф и закани за среща в съда, Специализираната прокуратура реши да се намеси в спора и да разследва Дончева за корупция. Макар самият Василев да уточни, че нито пази въпросното листче, нито може да каже, че тя му е предлагала подкуп… Напрежението в ИБГНИ обаче осезаемо нараства и лидерите в тази млада и многокомпонентна формация не са очаровани от случващото се. 

4. „Самоубиват бъдещото правителство“: Борисов обвини Радев за хаоса с бюджета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път атакува президента и служебния кабинет. Този път причината бе увеличението на пенсиите. Според Борисов промените обричат следващото редовно управление, а вина за случващото носи президентът Румен Радев. Авсичко е подчинено на това Радев да стане президент и няма никакво значение дали държавата ще фалира и какво ще се случи след това. „Това прави Радев – самоубива следващото редовно правителство. Аз в такъв годеж няма да вляза!“, заяви Борисов.

5. Борисов обвини Радев в разединение, а той го прати при следващия главен прокурор  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва и честването на Съединението, за да отправи поредна киртика към държавния глава Румен Радев. „Съединението прави силата! Преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници. Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос. Затова сега се нуждаем от обединение“, написа той във Facebook. Според Румен Радев обаче единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама