Царят след решението на съда: Дал съм живота си за България

17:47, 12 сеп 21 / Политика 25 3889 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че е „дал живота си“ за родината. Оценката му дойде в отговор на въпрос за решението на съда в Страсбург, чрез който той осъди България за наложен мораториум за ползването на горите му. Сакскобургготски посочи, че ще коментира решението, „като му дойде времето“.

Сакскобургготски осъди България в Страсбург

Едно нещо е да се защитава човек и друго е да се съди България. Никой не трябва да си позволява да говори, ако някой е дал живота си за България. Мисля, че съм аз. Да не бързат с подобни изказвания. Като му дойде време ще се произнеса и за решението“, каза Сакскобургготски, цитиран от Нова телевизия.

„Защото това са 52 страници, 12 години са проверили всичко това съда в Страсбург, така че ще трябва вече да се обсъди и както самият съд предлага - 6-месечен период, за да се договорим с държавата. Но, намирам, че е много грозно след всичко, което изтърпях тези 12 години, от лишенията, които ми наложиха изцяло несправедливо, да се говорят такива работи“, добави той.

На 7 септември стана ясно, че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок са осъдили България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума върху техните имоти, наложен през 2009 година от парламента. Съдът не присъжда обезщетение на бившия цар и министър-председател. Единствено са присъдени 5 000 евро заради направени разходи по делото, припомня Mediapool.

Сакскобургготски няма да търси обезщетение за двореца „Врана“

През следващите шест месеца спорещите страни трябва да представят допълнителни аргументи по исканото от Сакскобургготски и Хробок обезщетение от 2.05 милиона лева за пропуснати ползи от търговската експлоатация на горите.

Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 19:40, 12 сеп 21

Пълни глупости Пияница

2 А къде беше се скрил ... 21:57, 12 сеп 21

... докато "твоите" поданици бяха под комунистически ботуш? Нищо не си дал на България, че даже взе от нея ... Мушморок ....

3 Анонимен 00:40, 13 сеп 21

Педераст и двуличник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама