Медведев с първа титла, спря Джокович по пътя към историческия Шлем

08:30, 13 сеп 21 / Спорт 25 2351 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският тенисист Даниил Медведев стъпи на върха на US Open с първата си титла от Големия шлем. Той стана шампион в Ню Йорк, като препречи пътя на Новак Джокович след 6:4, 6:4, 6:4 в интересен финал.

Медведев се оказа тенисистът, който спря водача в световната ранглиста към рекордната 21-ва титла от Големия шлем. Попречи му и да стане първият тенисист от 1968 г. насам с календарен Голям шлем.

Новак Джокович спечели 83-тата си титла

Медведев е първият руснак с титла от Големия шлем от 2005 г. и третият, спечелил в Ню Йорк, след Евгени Кафелников и Марат Сафин, пише „Дневник“.

„Първо трябва да кажа, че съм много нервен на тази реч. Извинявам се на феновете и на Новак, защото знаем какво искаше да постигне. Никога не съм казвал това, но ще кажа сега, че Новак е най-великият в историята на тениса“ , започна емоционалният руснак. 

„Благодаря на всички в екипа ми, на семейството и приятелите ми. Ако не бяхте вие, нямаше да мога да извървя това приключение“, каза руснакът.

„Никога не знаеш дали ще успееш да спечелиш турнир от Шлема в кариерата си. Винаги съм казвал, че ако не го направя, просто искам да знам, че съм дал най-доброто от себе си, за да го постигна. Много съм щастлив - това е първата ми титла от Големия шлем и означава много за мен.“

„Трудно е за преглъщане предвид всичко, което беше на хоризонта“, каза Джокович, който остава с 20 титли, с колкото са Роджър Федерер и Рафаел Надал. Сърбинът призна, че се радва, че всичко е приключило, защото психически и емоционално му е дошло в повече в последните седмици.

За четвърти пореден мач в Ню Йорк Джокович загуби първия сет. Този път обаче той не успя да се вдигне и да направи обрат.

Във втория сет Медведев притисна дори повече съперника си и тогава се видяха първите признаци на колебание при сърбина, който в разочарованието си счупи ракетата си. В устрема си руснакът дори поведе с 4:0 в третия сет.

Напрежението се повиши дотолкова, че при 5:2 и сервиране за спечелване на мача Медведев направи двойна грешка. Джокович се възползва и проби, за да се доближи за 4:5. След това руският тенисист, който играеше третия си финал от Големия шлем, постигна целта си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама