Радев разпуска парламента на 16 септември

12:20, 13 сеп 21 / Политика 25 2337 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев ще разпусне 46-ото Народно събрание в четвъртък - 16 септември. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Дотук се стигна, след като настоящият парламент не успя да излъчи действащо правителство.

В същия ден президентът ще назначи служебно правителство, като тепърва ще се разбере дали и кои от настоящите министри в служебния кабинет ще запазят местата си.

Окончателно: Изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември

През почивните дни стана ясно, че парламентарните избори ще се проведат заедно с първия тур на вота за президент - на 14 ноември. Според Конституцията – избори за парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния. В Изборния кодекс е записано, че те трябва да са „не по-късно от 60 дни“ след разпускането. Тъй като октомври има 31 дни, Радев разполага с един допълнителен ден, който може да използва.

Малко по-рано експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова каза пред БНТ, че е според нея е редно президентът да разпусне Народното събрание в сряда, 15 септември. Тогава е насрочено последното редовното заседание на парламента, в което депутатите трябва да гласуват на второ четене промени в закона, които ще извадят Бюрото за защита на свидетелите от структурата на главния прокурор и ще го преместят в Министерството на правосъдието.

Депутати от „Демократична България“, ИБГНИ и ИТН на два пъти опитаха да свикат извънредно заседание на парламента - първо за понеделник, после за вторник, но без успех. Председателят на паралмента Ива Митева обаче, че свикването на заседание в толкова кратък срок противоречи на правилника на институцията. По думите ѝ „не е сериозно“ да се иска прокарването на три законопроекта в последния момент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама