Уволниха проф. Асен Балтов от „Пирогов“

17:40, 13 сеп 21 25 2216 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Уволнен! След 21 години работа в „Пирогов“! С тези думи бившият директор на най-голямото лечебно заведение за спешна медицина у нас обяви в социалните мрежи, че е отстранен.

Проф. Асен Балтов е отстранен в първия си работен ден, след прекъсване заради здравословни проблеми. Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си Иван Поромански, който му е съобщил, че „не може и не иска да работи с него“, обясни той пред Dariknews.bg.

Според Балтов решението на ръководството е било очаквано от него. Той ще си почине до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път.

Във Фейсбук началникът на Клиниката по неврохирургия Николай Габровски нарече уволнението на Балтов позорна история. „Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили“, написа той.

В здравното министерство не знаят

Малко по-късно от Министерството на здравеопазването обясниха, че при тях не е постъпвала такава информация. От ведомството посочиха, че трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала и те нямат никакво отношение по тези въпроси.

Поради големия обществен интерес обаче, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански.

От „Пирогов“ потвърдиха

От УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ потвърдиха, че проф. д-р Асен Балтов е уволнен и то дисциплинарно от длъжността „лекар, ортопедия и травматология“, считано от утре. От лечебното заведение уточниха, че мотивите за прекратяването на договора му са записани в заповедта, с която Балтов вече е запознат. Така не става ясно какви са нарушенията, довели до уволнението. 

 

 

Предисторията

В средата на юли проф. Балтов бе отстранен от директорския пост в спешния институт след като проверка на НЗОК откри редица нарушения в лечебното заведение и постанови връщането на 1 млн.лв., които са били получени неправомерно. От болницата възразиха срещу направените констатации, а колегите му излязоха на протест пред сградата на спешния институт.

Ден след отстраняването му Балтов бе приет в „Пирогов“ с хипертонична криза.

В крайна сметка Министерството на здравеопазването и екипът на най-голямата спешна болница у нас успяха да се помирят и дадоха заявка да се работи за промяна на системата на здравеопазването. Колкото до проверката в лечебното заведение – уговорката е да се изчакат заключенията на компетентните органи.

Проф. Балтов е в близки отношения с бившия премиер Борисов и неведнъж се е возил в „джипа на властта“. В последните дни усилено се говори, че бившият шеф на „Пирогов“ е сред обсъжданите в ГЕРБ имена за кандидат-президент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:24, 13 сеп 21

Подлога трябваше по рано да го махнат

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама