Училище в пандемия: Повече от 700 хил. деца влязоха в клас

15:20, 15 сеп 21 25 1662 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С приповдигнато настроение и маски на лицата 706 857 ученици влязоха в клас в 2 357 училища в цялата страна. За първи път прекрачиха прага на класните стаи 58 593 първокласници. Обучение ще има и в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици, съобщиха от Министерството на образованието.

И тази учебна година ще протече в условията на пандемия, но присъствено. Амбициите на властите са след продължителните периоди на онлайн обучение заради коронавируса, този път децата да са максимално дълго време в клас. 

Министърът на образованието проф. Николай Денков обяви, че от МОН очакват училищата да изпратят информация до Регионалните инспекции дали има заразени ученици. Ако заразените в цялото училище стигнат 10%, ще се наложи или ротация, или преминаване към дистанционна форма на обучение на конкретното учебно заведение. „Държим на максимално присъствена форма, но за съжаление вероятно ще се наложи на места да преминат онлайн“, допълни Денков.

При какви правила ще протече обучението тази година, може да видите ТУК. 

Тържествата: присъствено, но по различно време

Празненствата за учениците поне от 1-ви, 5-и и 8-и клас се проведоха присъствено и на открито. Те обаче бяха по различно време за отделните випуски. А родителите, които изявиха желание да присъстват, бяха на отделни на обособени зони, за да не се получава струпване на много хора на едно място.

На места, като в най-голямото училище в Сливен, се стигна до напрежение след като родители демонстративно отказаха да спазват противоепидемичните мерки. Наложи се намеса на полицията.

В Бургас пък родители поискаха учебните часове в следващите два месеца да се провеждат навън, за да спестят на децата си ограниченията от COVID мерките. Директорът на ОУ „Иван Вазов“  обясни, че няма как целият учебен процес да бъде изнесен там, но за да няма сблъсък на интереси, се прави график.

Достъп до интернет за всички ученици и учители 

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка. 

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. 15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена общесвена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.  

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

През настоящата 2021 г. се възстановяват разходите за транспорт на 17 800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие. Плаща се  наемът на 56 преподаватели.  

Малко над 30% от учителите са ваксинирани, при учениците – около 2%

Отново недостиг на учители

В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители само седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. 

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама