„Лукойл“ се оттегля от българския баскетбол

14:15, 15 сеп 21 / Спорт 25 2016 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Факт е, договорът с „Лукойл“ изтече, много вероятно е да не бъде подновен. Това обяви треньорът на баскетболния „Левски 2014“ Константин Папазов след тежката загуба с 56:96 от украинския „Прометей“ в квалификациите за шампионската лига, заради която столичният тим отпадна от надпреварата след само един мач.

Българските баскетболисти отиват на европейско за първи път от 10 години

Признанието на Папазов, който е и член на Надзорния съвет на футболния „Левски“, маркира края на продължилото 20 години присъствие на петролната компания „Лукойл България“ в българския баскетбол. То започна с навлизане в „Академик“ (Сф), чието седалище бе изместено в Правец, откъдето е предишният шеф на компанията у нас Валентин Златев (той окончателно бе освободен през септември 2020 г.). Още в първия си сезон в елита „Лукойл Академик“ завърши като вицешампион, изгубил финалната сери ясрещу „Ямболгаз“ (2002 г.). След това обаче, с наливането на много пари за силни баскетболисти, тимът се превърна в хегемон и спечели 11 поредни титли (2003-13), към които добави после още три (2015-17). След което, по средата на сезон 2017/18 „Лукойл“ се прехвърли изненадващо в основания от Папазов през лятото на 2015 г. „Левски 2014“ (автентичният БК „Левски“ продължи своята дейност със свит бюджет и само при подрастващите, използвайки залата на стадион „Георги Аспарухов“). И „Левски Лукойл“ се превърна в новия хегемон, като стана шампион два пъти в три сезона (през 2019-а титлата взе „Балкан“, а през 2020-а не бе обявен първенец заради ковид пандемията).

Снимка: БГНЕС

При прехвърлянето на парите на компанията в тима на Папазов в Правец остана предишния отбор, под името „Академик“ (Сф) - отново с парите на „Лукойл“, но с ролята повече на обиграващ състав на баскетболисти за „Левски Лукойл“. През миналия пандемичен сезон обаче правешкият отбор изчезна от сцената на Националната баскетболна лига (НБЛ). Сега петролната компания се оттегля и от „Левски 2014“ и така вече няма отбор, на който да дава пари, а това означава да няма още преди началото на първенството един суперфаворит. Което е добре от гледна точка на конкуренцията в нашия мъжки баскетбол.

На този етап още нямаме потвърждение (за нов спонсор), говорили сме с много компании и вярвам, че сме на прав път. Аз съм отговорен човек и докато нямам 100% сигурност в бюджета, няма как да подписваме договори с чужденци. Докато от българите има разбиране, изчакване, при чужденците е бизнес и не може да се рискува подписването на скъпи такива. Но съм оптимист, вярвам, че ще има резултат. Ние винаги сме държали добрите български играчи да са при нас. Изключителна коректност, морал, от тяхна страна“, обобщи ситуацията в отбора си Папазов. По думите му за „Левски“ е най-важно да съхрани тези състезатели и да направи отбор, който да има амбиции. „Не съм се предал. Не би било нормално в София да няма баскетбол. Аз съм позитивен, вярващ човек. Сигурно ще дойде момент, в който няма да може да се оцелее, но аз съм устроен да съм такъв. Знам, че е за доброто на всички, благодаря на момчетата за високия морал“, добави той. 

Папазов счете за необходимо да поясни също така , че той си е президент на клуба, докато бившият национал Тодор Стойков, който бе директор, всъщност е бил представител на „Лукойл“. „Имам усещане от водените разговори, може би трябва да съберем повече компании като спонсор, а не тежестта да пада върху един. Вярвам, че ще намерим верния път. Лично за себе си съм поставил края на месеца като срок“, завърши откровенията си Папазов, цитиран от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама