Парламентът „закри“ символично спецправосъдието

16:43, 15 сеп 21 / Политика 25 1547 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В последния си работен ден депутатите символично „закриха“ специализираните съд и прокуратура, като част от промените в Закона за съдебната власт. Вносители са Христо Иванов от „Демократична България“ и група народни представители. „За“ бяха 130 депутати, без „против“ и „въздържал се“. ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването. 

Днес е последното пленарно заседание на 46-то НС и депутатите няма да имат време да направят предложения преди второто четене. Това ще стане евентуално в следващия парламент. Все пак, според вносителите, това е първата стъпка от съдебната реформа.

Символично: Правната комисия закри спецправосъдието

Според авторите на промените през десетгодишния срок на своето действие специализираните наказателни съдилища и съответните прокуратури не оправдават заложените със създаването им очаквания. В същото време поетапно се разширява тяхната компетентност без оценка на въздействието за изминалия период, мотивират се те.

Съгласно препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право се прецизират текстовете относно необходимото мнозинство в пленума на Висшия съдебен съвет при приемане на решение за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд като за такова решение ще е необходима подкрепата на не по-малко от 17 гласа и мнозинство на членовете, избрани пряко от съдиите.

За да се укрепи независимостта на върховните съдилища се предлага кандидатите за председатели, които се избират от пленума на ВСС, да са действащи членове в пленумите на върховните съдилища най-малко пет години преди провеждането на процедурата по избор.

Гешев: Случва се юридическа катастрофа

Депутатите приеха да отпаднат предварителните проверки, извършвани от прокуратурата, и фокусиране на дейността ѝ върху функциите в наказателния процес. Разписани са и разпоредби, уреждащи кадровия статут на съдиите и прокурорите в съответствие с предлаганите промени, и такива, които пряко произтичат от променената материалноправна уредба.

ИТН обвини Христо Иванов и ИБГНИ за неосъществената реформа

От „Има такъв народ“ изтъкнаха, че поставят на първо място съдебната реформа, закриването на спецсъдилищата и прокуратурата като „бухалки“ на властта. Според тях обаче вина тези неща да не се случат има Христо Иванов. Със създаване на невъзможността за съставяне на правителство, за което основната вина е на Христо Иванов и на Изправи се БГ! Ние идваме!“, се пресече възможността за извършване на съдебна реформа, коментира депутатът от партията на Слави Трифонов Иво Атанасов. След което Атанасов ги посъветва да „ограничат зависимостта си от финансови благодетели“. Той попита и дали Николай Хаджигенов (ИБГНИ) е декларирал личен интерес, за да иска закриване на спецсъдилищата и прокуратура.

Палатът на Шехерезада - голям, евтин с изгоден кредит

Според ДБ всички искат да си припишат съдебната реформа

Имам си частно спецсъдилище ли“, влезе в диалог с него на свой ред Хаджигенов. „Очевидно съдебната реформа се превръща в една тема, която всички искат да си припишат“, отговори Иванов. „Цялото това „Христо Иванов е виновен“ означава, че всички сме стигнали да искаме тази реформа, използвайте я в предизборната си кампания, колеги“, обърна се той към другите политически сили в залата.

БСП подкрепят законопроекта

От БСП отбелязаха, че подкрепят законопроекта, защото според тях подобна специализация е опасна и ще доведе до репресии. „Закриването на такъв род институции не е лесна работа, защото не трябва да се създадат предпоставки за отказ на правосъдие“, подчерта Крум Зарков от левицата. По думите му специализираното правосъдие е създавано през годините, защото никой не е могъл да намери формулата за реформиране на самата прокуратура.

ИБГННИ: НС се съпротивлява срещу съдебната реформа

Председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова подчерта, че за втори път във втори парламент закриването на спецсъдилищата и прокуратури ще мине само на първо четене. Съпротивата срещу съдебната реформа в това НС беше огромна, въпреки очакванията на българските граждани и въпреки сериозните данни за сериозни отклонения на спецсъдилищата и прокуратура от целите на специализираното правосъдие, за които са били създадени“, посочи тя. Бившият омбудсман припомни, че от 2017 г. досега исканията за прилагане на СРС са над 14 хиляди, от които са разрешени близо 12 хиляди в т.ч. е използването на СРС срещу протестиращи.

ДПС: Правим реформа чрез закриване

В това НС правим реформа чрез закриване“, изтъкна Цветан Енчев от ДПС. Движението обяви, че има критики към някои текстове и между двете четения (в следващия парламент) ще направят своите предложения. Той предупреди за опасност някои от делата, започнали в момента в спецсъдилищата, да приключат по давност, пише БТА.

Президентът Румен Радев вече издаде указа за разпускането на парламента. Подобно символно гласуване се случи и в предходното 45-о Народното събрание, а ако следващият парламент също се захване с темата, трябва да стартира цялата процедура отначало.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Росен 21:00, 15 сеп 21

Цялата им работа на Демократична България е такава – символична и половинчата!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама