Официално: Кирил Петков и Асен Василев не са в новия служебен кабинет

08:01, 16 сеп 21 / Политика 25 2028 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кирил Петков и Асен Василев не са част от новия служебен кабинет. Това става ясно от Указа на президента, публикуван в извънредния брой на Държавен вестник днес.

Начело на новото служебно правителство отново е Стефан Янев, а в състава му има само три промени. Сменени са министрите на икономиката, финансите и транспорта. Така мястото на Кирил Петков ще заеме Даниела Везиева. На поста на Асен Василев ще застане Валери Белчев, а вместо Георги Тодоров за транспорта ще отговаря Христо Алексиев.

Тази рокада отваря път пред нов политически проект на Петков и Василев, за какъвто упорито се говори от известно време. Анализатори вече предвиждат голяма подкрепа на бъдеща политическа формация на любимците от предния служебен кабинет, а останалите партии, макар да заявяват, че не се страхуват от такъв вече отправят послания за евнтуално сътрудничество.

Новите имена

Даниела Везиева е била зам.-министър на икономиката във второто правителство на Борисов, като представител на Реформаторския блок. Везиева е завършила финанси и кредит в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов, с допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор“. Преди да стане зам.-министър на икономиката е била началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионалния инспекторат по образование в Русе.

Валери Белчев беше шеф на т. нар. фонд на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Той е магистър по публична администрация от университета Харвард, магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас и магистър по международни икономически отношения от УНСС. Работил във финансови институции като „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale).

Христо Алексиев беше номиниран за този пост в първия неуспял проектосъстав на кабинет на ИТН. Алексиев беше министър на транспорта в служебното правителство от 2017 г. Той е магистър по икономика и бакалавър по политология, има квалификации от Импириъл колидж и Оксфордския университет.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на

европейските средства;

Валери Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама