Втори роман на Господинов с престижна литературна номинация

13:20, 16 сеп 21 / Култура 25 1846 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Романът на Георги Господинов „Времеубежище“ е сред петте финалиста за наградата „Премио Стрега Еуропео“ за преводни книги, съобщиха от издателство „Жанет 45“. Това е втора номинация за най-престижното италианско литературно отличие за българския писател - първата беше през 2014 г. за романа му „Физика на тъгата“.

Георги Господинов получи престижна датска награда за литература

Припомняме, че пролетта „Времеубежище“ спечели и престижното призвание„Роман на годината“.  А през юни излезе и в Италия в превод на Джузепе дел Агата и с логото на издателство „Воланд“. Наскоро рецензия в авторитетния вестник „Ла Република“ определи българския писател като „Пруст, идващ от Изток“. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на „Гонкур“ Ерве льо Телие.

Превеждат новия роман на Георги Господинов на 12 езика

Снимка: Facebook / Georgi Gospodinov

Наградата „Стрега“ ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

„Стрега“ се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама