Имало е възможност висши служители да бъдат подслушвани в болница „Лозенец“

11:23, 17 сеп 21 / Политика 25 1886 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Доклад на Министерството на здравеопазването, публикуван от разследващия сайт Bird.bg сочи, че в правителствена болница „Лозенец“ са подслушвани висши държавни служители.

В момента нямаме такава информация официално, заяви в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. „По отношение на доклада, новият съвет на директорите констатира начина, по който е осъществявано видеонаблюдението и това, че то би позволило да бъдат подслушвани. В стаите, където се лекуват висши служители, е имало възможност те наистина да бъдат подслушвани и то от фирмата, която е наета“, обясни Петров.

„Това е констатирано от председателя на Съвета на директорите още в първите дни след влизането. Съответно са сезирани органите. Нашите правомощия са дотам да сезираме компетентните органи, те вече ще си свършат работата“, коментира зам.-министърът.

От Bird.bg разполагат с доклада, според който в специалното отделение за висшия държавен апарат има видеонаблюдение и микрофони в стаите и кушетките. Това е установено от проверяващ екип в „Лозенец“. Видеонаблюдението е инсталирано от частна фирма и никой от болницата е нямал достъп до записите. Няма и предупредителни табели, че пациентите са били записвани.

Докладът показва и че освен подслушването са установени и други драстични нарушения. 29 служители са били на щат като мъртви души, без да работят, включително едно починало лице. Зам.-министър Петров обясни, че има назначени хора от Софийския университет, които практически не работят в болницата. За тях се констатира, че е сключен договор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама