Първите космически туристи на SpaceX се върнаха на Земята

09:23, 19 сеп 21 / Любопитно 25 1486 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Космическите туристи, които летяха в орбита около Земята с полет на частната компания SpaceX, се приводниха край крайбрежието на Флорида, предадоха световните агенции.

Още един милиардер се отправя към Космоса

Капсулата „Дракон“, чийто екипаж за пръв път е изцяло цивилен, прекара в орбита около 3 денонощия след излитането си от космическия център „Кенеди“. Милиардерът Джаред Айзъкман, който плати пътуването на всички, отведе със себе си двама победители от конкурси и лекарка, работеща в болницата „Сейнт Джуд“, където като дете се е излекувала от рак, отбелязва Асошиейтед прес.

Лодка на SpaceX незабавно изтегли капсулата от водата, преди люкът ѝ да бъде отворен. Космическите туристи излязоха широко усмихнати. „Това беше страхотно пътуване за нас и тепърва започваме“, каза капитанът Джаред Айзъкман. След това те се насочиха към космическия център Кенеди, откъдето в сряда започна мисията им.

Декларираната цел на мисията, наречена „Вдъхновение 4“, беше да насърчи демократизирането на космоса, като докаже, че космосът е достъпен за екипажи, които нито са били подбирани, нито са тренирали от години.

Екипажът премина шестмесечно обучение,за сравнение професионалните астронавти тренират с години.

По време на полета се наблюдаваха жизнените показатели на членовете, включително сърдечната честота, съня, нивата на кислород в кръвта и когнитивните способности, за да се проучат ефектите на космоса върху начинаещи, предаде БГНЕС.

Но те също се насладиха на гледката чрез чисто нов купол за наблюдение, поставен върху капсулата, разговаряха с актьора Том Круз от кораба, хапнаха пица и слушаха музика.

Компанията SpaceX планира да провежда до 6 туристически полета в Космоса всяка година, предаде БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама