Как да преодолеем прекомерния апетит към сладко?

19:00, 19 сеп 21 / Любопитно 25 2261 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Някои хора имат навика задължително да ядат нещо сладко след обяд или вечеря или пък след солено ястие. Прекомерната консумация на захар може да доведе до редица здравословни проблеми като кариес, диабет и сърдечни заболявания. Да контролират желанието си за сладко е много трудно, споделят мнозина.

По тази причина д-р Майкъл Крупейн и д-р Мехмет Оз обясниха за „Real Simple“ защо имаме желание за сладко след хранене и как да намалим това желание.

1. Силата на навика

Както се оказва, желанието за сладко често е обикновен навик. Хормонът на положителните чувства, който се отделя след като се насладите на любим десерт, се нарича допамин, а хормонът, който регулира нивата на кръвната захар, се нарича инсулин.

Решение: Опитайте се да намерите здравословен навик за заместване.

За да се премахне навикът за прекомерна консумация на сладко след хранене Крупейн предлага да се намери здравословен навик за заместване след хранене, за да се „препрограмира“ мозъка. Това може да бъде телефонен разговор с приятел, гледане на любимо предаване или релаксираща вана. Освен това, вместо сладкиши с прекомерна доза захар, можете да вземете парче черен шоколад, което може да задоволи желанието за сладко.

2. Хормон на глада

Ако не консумирате достатъчно или не поддържате балансирано хранене, тялото може да не освободи достатъчно грелин.

Решение: Опитайте се да поддържате по-здравословно и балансирано хранене.

Храненето на здравословни въглехидрати може да помогне. За балансиране на кръвната захар, д-р Оз препоръчва да се яде здравословно количество протеини и храни, богати на фибри. Това ще ви даде необходимата енергия. Прекаслено бързото хранене също може да доведе до желание за повече храна и сладкиши, пише БГНЕС.

3. Ниски нива на серотонин

Ако някога сте се чудили защо имате нужда от нещо нездравословно или сладко всеки път след тежък работен ден, това може да има нещо общо с нивата на серотонин. Серотонинът помага за регулиране на настроението, така че е напълно логично тялото да го пожелае, когато сме тревожни, стресирани или депресирани.

Решение: Намерете здравословни начини за управление на нивото на тревожност и стрес.

Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но управлението на тревожността и стреса определено може да помогне за потискане на желанието за сладко, както и много други положителни неща. Според д-р Оз, нивата на кортизол се повишават, когато сте под стрес и могат да ви направят по-гладни, стимулирайки желанието за сладко.

4. Липса на сън

Липсата на сън е свързана с преяждане, особено с прекомерна консумация на нездравословни храни. Опитайте се да спите поне осем часа. Това ще намали желанието за нездравословна храна и сладко“, казва д-р Крупейн.

Решение: Установете режим на сън.

Не спортувайте два до три часа преди лягане, избягвайте дрямка повече от 20 минути, опитайте се да се будите и заспивате по едно и също време всеки ден и не използвайте телефона един час преди лягане. Ако все още имате проблеми със съня, може да страдате от безсъние. В този случай говорете с вашия лекар, за да Ви предпише необходимата терапия.

5. Липса на хранителни вещества

Ако се чувствате замаяни без сладко или имате хронично желание за него, време е да посетите лекар. Например, за това може да бъде причина дисбаланс на кръвната захар като хипогликемия.

Решение: Консултирайте се с лекар.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама