Коронавирусът у нас: Расте процентът на положителни проби

08:15, 20 сеп 21 25 2201 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

458 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направен са 4740 теста, което означава, че процентът на положителните проби расте, като достига близо 10%.

През последните 24 часа са починали 43-ма души с коронавирус. Като излекувани са отчетени 1069. В болница се лекуват 4750 пациенти, от които 391 са в интензивни отделения.

Имунизациите през вчерашния ден са 1697. Общият брой на поставените дози се е увеличил до 2 463 666.

Втори пик – през октомври

Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 човека, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване. Това заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов.

Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той. По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на „четвъртата вълна“ тогава може би ще е между 2-2,20.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24 септември, където единствените области, които не са в „червената зона“, се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали. Според него София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните, тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

Според него като неблагоприятни фактори за заразата се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама