Капка Тодорова в „Политкаст“: Съставянето на коалиция в Германия вероятно ще отнеме много време

10:30, 20 сеп 21 / Политкаст 25 2455 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Оценките за ерата на Ангела Меркел не са еднозначни, но не са и негативни. Управлението ѝ се вижда повече като време на благоденствие за Германия. Ангела Меркел успя да защити страната от дългосрочни последствия от всякакви кризи, спечелвайки си прозвището „канцлерката на кризите“, защото през нейните мандати се случваха световни сътресения, които тя успяваше по майсторски начин да избегне. Именно това обаче може да се окаже големият проблем на нейното управление – временните решения и „снишаването“, вместо провеждането на сериозни реформи, например във финансовия и автомобилен сектор. Притеснението е, че следващото немско правителство ще срещне голям на брой глобални кризи, при които Германия вече не може да избягва вземането на ясна позиция и на водеща роля. Тепърва германците ще се сблъскват с отзвука от всички кризи, които успяха да заобиколят досега. Това заяви в десетия епизод на „Политкаст“ журналистът и кореспондент от Берлин Капка Тодорова.

Капка Тодорова заяви, че политиката на Меркел по отношение на Източна Европа е поставена под въпрос, поради подкрепата за съмнителни в своите практики лидери както в България, така и навремето в Полша и Унгария. По отношение на външната политика, Германия е страдала от същите проблеми като България – функциите на външното министерство са били иззети от канцлера – допълни тя.

Към момента социалдемократите водят в проучванията, но християндемократите наваксват в последните седмици. До края на август Зелените са били прогнозирани като победители на вота, но отбелязват сериозен спад и в момента се намират на около 15%, което им отрежда третото място. Следвани са от крайно десните популисти от „Алтернатива за Германия“ с около 11%, Либералната свободна демократическа партия и Левицата – бившите комунисти. Очаква се отново шарен парламент и вероятно съставянето на коалиция ще отнеме много време - така обобщи Капка Тодорова социологическите проучвания преди вота.

Цялото участие на Капка Тодорова и още интересни подробности за предстоящите избори в Германия, чуйте във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама