Банкси – най-скъпо платеният жив художник

18:30, 21 сеп 21 / Култура 25 2465 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През последните дни се заговори, че най-известният художник в света, който никой не знае как изглежда – Банкси, е станал най-скъпо платеният жив автор на картини. Потвърждава го и един предстоящ търг в аукционната къща „Сотбис“ в Лондон. 

Банкси е един от най-популярните съвременни артисти. Неговите социално ангажирани произведения и актуални коментари чрез графити с мрачен хумор го превърнаха във вероятно най-известната публична личност, която никой не е виждал.

Картина на Банкси беше продадена на рекордна цена, парите отиват за здравеопазване

Творенията на анонимния британски художник са сред най-търсените произведения в света. От няколко дни той е официално признат за най-скъпо продавания жив художник. 

Всичко започва с търг на „Сотбис“, където през 2018 г. картина на Банкси започна да се самоунищожава. Секунди след като беше продадено за 1 млн. паунда, произведението започна да пада през шредер, скрит в долната част на рамката му. След като картината беше наполовина нарязана, шредерът спря да работи. Така от емблематичната картина „Момиче с балон“ се роди ново произведение „Любовта е в кошчето".

На 14 октомври картината отново ще бъде предложена на търг и предварителните очаквания са тя да бъде продадена за сума между 4 млн. и 6 млн. паунда. Това означава, че стойността на картината ще е нараснала с близо 500% за почти три години.

Творби на Банкси са се продавали и за повече. Рекордът от 23 млн. долара беше поставен през март на търг на „Кристис“ за картина, вдъхновена от пандемията с маслени бои, на дете, което си играе с кукла медицинска сестра.

18-те най-скъпи продажби на произведения на Банкси на търг са станали след случая с нарязаната картина. Ето как „Момиче с балон“ – един от най-известните графити на Банкси, забелязан за първи път на лондонския мост Ватерло през 2002 г., се оказва важен пример за покачването на цените на произведения на художника, предаде bTV.

Когато Банкси пуска принтове на работата през 2004 г. — 150 подписани и 600 без подпис. Художникът е предлагал подписаните копия само за по 150 паунда. През 2018 г. картина с графита струва близо 1 млн. паунда, а анализаторите допускат предварителните оценки за търга октомври да бъдат надхвърлени многократно. 

Това дава основание на специалистите да определят най-известният неизвестен художник и за най-скъпо продавания жив художник в света в момента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама