Седмица след първия звънец: Плавен ръст на случаите на COVID-19 в училищата

11:09, 21 сеп 21 25 1690 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В момента има плавно нарастване на случаите в училищата, което не е тревожно. Ако има рязко нарастване на случаите, трябва да реагираме максимално бързо. При проблеми основно ще се затварят паралелки и випуски. Това заяви на брифинг министърът на образованието проф. Николай Денков.

По последни данни към 20 септември 0,71% от учителите са карантинирани, а процентът при учениците е 0,44. Денков допълни, че това плавно покачване на случаите е очаквано. Най-много ученици в карантина има във Велико Търново – 1,12%, където 6 училища вече са преминали към дистанционно обучение. Следват Кюстендил с 0,83% и Шумен с 0,77% карантинирани ученици.

Как ще се развият тези проценти зависи от две неща – едното е спазването на мерките извън училище и как се спазват вътре в учебните заведения. Ако носят маски, спазват дистанция и се пазят взаимно, ще имаме преминаване през ниска вълна. Може да бъде по-дълга, но няма да има сериозни проблеми с претоварване на болничната система“, коментира Николай Денков, цитиран от bTV.

Най-труден ще бъде периодът около средата на октомври и се подготвяме за този момент, поясни просветният министър.

Към момента около 32% от учителите са ваксинирани, включително с първа игла. От учениците по последна информация има малко над 2% ваксинирани.

Трите приоритета на образователното министерство

Три са основните приоритети на Министерството на образованието и науките през следващите три месеца.

Първият е продължаването на учебната година с максимално присъствено обучение и с контрол върху ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка, подчерта Николай Денков.

Вторият приоритет е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. По думите на Денков става въпрос за сериозни суми. „Това, което остава скрито от обществото, е, че за да може да се използват тези средства, има да се подготвят хиляди страници документи, които са експертни и затова работата трябва да започне отсега“, поясни просветният министър.

Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната тригодишна бюджетна рамка.

Служебният министър отчете, че през първия си мандат на този пост е приета Национална карта на висшето образование в България, подготвени са промени в Закона за висшето образование за съвместно обучение на студенти и въвеждането на статута на проектните докторанти, разработена е и методика за определяне на статут на изследователски университети.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама