Всеки втори работник би напуснал, ако трябва да се върне в офиса

19:00, 21 сеп 21 / Любопитно 25 2086 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Всеки втори работник във Великобритания би напуснал работата си, ако трябваше да се върне в офиса на петдневна работна седмица.

Повечето от хората работят дистанционно и това им харесва, а и са по-продуктивни, сочи ново проучване сред предприятия във Великобритания, пише Дейли Мейл.

Дистанционната работа добавя 327 милиона паунда към икономиката на страната, и от друга страна подпомага процеса на връщане на хората по обезлюдените села.

На майките или на бащите им е по-трудно да работят от вкъщи?

Благодарение на дистанционната работа множество британски села вече живеят втори живот, сочи проучването. Изследване на Международната работна група (IWG) и дизайнерската компания Arup установи, че икономиките в селските и крайградските райони „биха могли да генерират допълнително 327 милиона паунда годишно“ поради разкриването на „гъвкави“ офиси и работни помещения за посрещане на нарастващото търсене за места за дистанционна работа.

Според проучването повече от 4000 нови работни места могат да бъдат създадени в подкрепа на офис работниците, които искат да намалят пътуванията си и да работят от места до дома им.

Според проучването почти 50% от всички служители ще „напуснат работата си“, ако бъдат помолени да се върнат в офиса си за постоянно по пет дни в седмицата.

Колко е важен външният вид на служителя

Марк Диксън, главен изпълнителен директор на IWG, обясни: „През последните 18 месеца видяхме, че бизнесът не само признава ползите, които дистанционната работа има за неговата производителност и рентабилност, но проучването подчертава и значението на хоумофисите за местните общности".

Половината от анкетираните смятат, че са по-продуктивни като работят от вкъщи, особено ако са по-млади. 72% от запитаните биха отхвърлили дори и 10-процентно увеличение на заплатата, само и само да продължат да работят от вкъщи и да не бъдат притеснявани от работодателя си да се връщат присъствено в офиса.

Сега вече всеки трети служител се притеснява да дели бюро с колега или да работи в помещения без разстояния между отделните бюра, пише БГНЕС.

Според експерти до 30% от световния офис пазар вероятно ще бъде само от дистанционни служители до 2025 г., като тенденцията на пазара сега е да се оптимизират хоумофисите. Вместо да пътуват от селата и градските покрайнини в центъра, все повече работници ще бъдат разположени в по-малки офиси по-близо до домовете им.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама