Почина народната певица Олга Борисова

22:01, 21 сеп 21 25 3375 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 80-годишна възраст почина народната певица Олга Борисова, съобщи БНТ. 

От 1964 г. тя е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. Най-известните ѝ песни са „В село дюлгере дойдоа“, „Лепа Яно“, „Пладнина е братко“, „Майстор Манол“ („Вградена невеста“) и много други.

Посветила съм целия си живот на пеенето и българската народна музика, за което съм безкрайно щастлива“, казва Олга Борисова в документалния филм на БНТ от 2011 г. за нейния живот - „Предопределеност“.

Самостоятелно и с „Мистерията на българските гласове“ пее в най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка.

Записва стотици песни от Кюстендилския край за БНР и Балкантон, издава три дългосвирещи плочи и компактдиск „Цветни съзвучия“.

През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.

В края на август държавният глава Румен Радев удостои Олга Борисова с почетния знак на президента. 

Екипът на Topnovini.bg изказва искрени съболезнования към семейството и близките на легендарната народна певица Олга Борисова. Поклон пред паметта й! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама