Стяга ли се Кристалина Георгиева да оглави БНБ?

11:00, 22 сеп 21 / Политика 25 1810 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Дали след скандала в МВФ Кристалина Георгиева не смята да оглави БНБ, попита финансистът Любомир Каримански и доскорошен шеф на бюджетната комисия в парламента в предаването (О)позиция на „Сега”. Той посъветва журналистите да проучат с кого се е срещала в София Кристалина Георгиева, която бе лектор на форум у нас на 9 септември. Според него вървят сондажи за следващия управител на БНБ, в които Георгиева участва.

Припомняме, че в последните ни около Кристалина Георгиева се завихри скандал. От Световната банка я обвиниха, че е оказвала натиск да се подобри рейтингът на Китай в класацията „Doing Business“ за 2018 г. Тогава тя беше изпълнителен директор на банката. Сега Кристалина Георгиева оглавява Международния валутен фонд. Пред служителите си тя отрече да е оказвала натиск. „Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това не съм оказвала натиск на служители да манипулират данни“, заяви тя.

Кристалина Георгиева: Не съм оказвала натиск в полза на Китай

Ще бъде трудно на много български семейства да посрещнат растящите цени. Необслужваните кредити ще растат, а няма ясни индикации от БНБ колко са тези проблемни заеми в различните сектори, не знаем какво се случва, след като отпадна мораториумът по плащанията, въведен временно заради ковид кризата", заяви финансовият експерт от „Има такъв народ“.

По думите му има ипотечен балон и риск от спукването му, затова е много е важно в момента БНБ да засили надзорната дейност, да даде насоки на банките как да действат, да се прави оценка на всеки отпуснат ипотечен кредит в сегашните условия на растяща инфлация.

По повод създаването на политически проект около бившите служебни министри, Каримански коментира: „Не съм сигурен дали с новия проект на Кирил Петков и Асен Василев ще сме конкуренти или партньори, първо трябва да прочетем тяхната програма, да видим какви да са приоритетите им, както и на всички други партии". Той каза още, че по време на обсъжданията на актуализацията на бюджета в Народното събрание се е убедил, че с вече бившия финансов министър Асен Василев нямат съществени различия и могат да работят в синхрон.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама