Радев: Вярата на българския народ да кове съдбата си е нужна и днес

11:17, 22 сеп 21 / Политика 25 1513 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта 22 септември.

Поглед назад: 113 години независима България

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост”, посочи държавният глава, цитиран от БГНЕС.

За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България”, завърши словото си Румен Радев.

На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме, бяха поднесени венци на Пирамидата на Независимостта. На крепостта бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама