Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта

18:20, 22 сеп 21 25 2020 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие.

След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост. През 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. „кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов.

Поглед назад: 113 години независима България

Това е сватбата между едно турско девойче и един български счетоводител. Родителите не искат да дадат момичето, като казват, че се нарушават правата на мюсюлманите в България. Защо това е така – защото в процеса на обявяване и признаване на независимостта през 1910 година предстои среща между Султана и българския цар Фердинанд. И ако такава аудиенция се случи, значи независимостта е призната. Обаче ако тя не се случи, това ще е проблем”, обясни проф. Ненов.

А турската девойка не е случайна, тя е високо образована, сватбата се разглежда от висотата на политическите пристрастия в момента. Смесването на две религии дава отражение в международната политика. Можело е да се окаже, че е пречка за външната политика и за признанието на независимостта на България “, разказа още проф. Ненов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама