Добре, че Кристо не опакова „Ал. Невски“

14:30, 23 сеп 21 25 3787 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Представете си, ако Кристо мечтаеше да опакова не Триумфалната арка в Париж, а катедралата „Ал. Невски“ в София. Да, и аз не искам да си го представям.

Кристо не е обичан от българите основно защото не обичаше България, срамуваше се и почти не говореше български. И ние никога няма да му го простим. Ако ще и целият свят да го величае. Никога няма да му простим, че в свое интервю заяви, че не би се върнал в България. Никога няма да му простим, че избяга от една комунистическа държава, за да търси свобода. Никога няма да простим на блудния син, който изоставя дом, майка и баща. Ботев не би направил така. Левски също. Гришо все още е под въпрос. Мария Бакалова също. Те все още успяват да се реабилитират, като идват от време навреме да орисат някой кораб.

Помните ли преподавателя на Мария Бакалова, който я хейтеше, че не „играе по правилата“ и не е на висотата на културния бастион „Сфумато“? Истината обаче е, че ако беше останала там, токчето ѝ нямаше да нагази червения килим. Подобно нещо се случва и няколко десетилетия по-рано с Кристо. Когато влиза в Художествената академия в София, той е разочарован. „Обучението там беше базирано на модела на 19 век“, обяснява по-късно.

В свое писмо до брат си Кристо обяснява: „Повече не издържам. Няма никакъв смисъл да се срещам с хора, които цели четири години (в Художествената академия в София - бел. ред.) така и не ме разбраха. Хора-егоисти, които ме унижават и си въобразяват, че само те разбират от изкуство. Изкуство, което е долна лъжа и цинична безсмислица – това изобщо не може да бъде никакво изкуство. Аз съм художник и искам да правя изкуство, което в България се оказа невъзможно“.

Причината Кристо да не е искал да се върне в България, не е нито в морето, нито в планините, нито в народа, нито в политиците, а в тесногръдието и закостенялостта на част от т.нар. интелигенция. И историята с младата актриса, низвергната от „Сфумато“ и номинирана за „Оскар“, показва, че нищо не се е променило през последните 70 години. Единствено сменихме лошата думичка с „к“ с демокрация. Време е да разберем, че може да съществува нещо добро и извън ъглите на собствения ни квадратен свят.


Снимка: CanStockPhoto

Представям си, ако все пак в сърцето на космополитния артист бе останала капчица сантименталност и предсмъртната му мечта бе да опакова катедралата „Ал. Невски“ например. Щеше да има вой до небесата. Светият Синод щеше да го анатемосва, докато някои по-смели попове пръскат найлона със светена вода от предпазно разстояние. Някой по-луд пък щеше да опита да го подпали с благодатния огън. Политиците щяха да четат декларации от трибуната в състезание по високопарни думи, които никой нямаше да разбере. Президентът щеше да е изправен пред катарзисен избор - да се състезава за втори мандат или да открие тържествено такова нещо.

Народът щеше да излезе на протест с лозунги „Кристо за мен е само рапър“ и „Кристо – позор. Оставка и затвор“. Въпреки че човекът по очевидни причини вече не може да влезе в затвора. А друг един народ ще организира контрапротест с плакати „Свалете си мръсните ръце от Артиста“ и „Кристо – човекът, който накара хиляди да ходят по вода“.

Колкото и да го мразим или обичаме обаче, той успя да запише името си със златни букви в историята на света. И пътят към успеха тръгна с решението на Христо Явашев да напусне страната, която попарваше мечтите на Кристо.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Петкова 22:33, 23 сеп 21

Отношението към темата е представено по много приятен начин и беше за мен удоволствие четенето на статията. Споделям напълно мнението на авторката.

2 Анонимен 22:26, 10 окт 21

Прощавайте, но не само старците от синода. Вярващият народ също не би допуснал! Това е светотадство. В Париж нека се пробва да опакова храм, или където и да е! Статията ви е добра, но сравнението с ПКСХП е много елементарно и пошло. Дори обидно! Та храмът е домът Божий!
Ако народът имаше вяра и живееше по християнски, Кристо щеше да иска да се върне!
отец Николай

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама