Климатичните промени разнообразиха менюто на белите мечки

19:15, 23 сеп 21 / Любопитно 25 961 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Полярните мечки са включили в диетата си яйца на птици, пилета и риби, макар че преди това са яли предимно тюлени. Вероятно по този начин мечките се опитват да се адаптират към изменението на климата, което се наблюдава в Арктика. Това каза ръководителят на втория етап от експедицията „Господарят на Арктика“ и специалист по климатология и ледникови условия на Института по екология и еволюция „А. Н. Северцов“ Иля Мордвинцев.

„Господарят на Арктика“ е екологичен проект за изследване по въздух на популацията на бялата мечка в арктическата зона на Руската федерация. Според учените популацията на полярната мечка е индикатор за състоянието на екосистемата на цялата Арктика. В света има около 25 хиляди полярни мечки, но точни проучвания не са провеждани от дълго време, така че новите резултати от изследванията за популацията на животните са важни за Червената книга на застрашени видове.

Бил Гейтс ще спасява света от глобално затопляне като… затъмни Слънцето

Ние сме загрижени за онези мечки, които остават през лятото без лед, често са гладни и изтощени. Ако преди са консумирали тюлени, сега им се налага да се хранят с трева, различни птици и яйцата им. Отскоро сме свидетели и на полярна мечка, която се е научила да ловува риба“, каза Мордвинцев, цитиран от БГНЕС.

Климатичните промени в Арктика се отразяват на топенето на леда. „Женските с малки, когато напускат бърлогите си, свикнаха с факта, че преди е имало лед, а сега вече няма. Затова напускат бърлогите си по-рано, за да не умрат малките. Има различен ефект от изменението на климата върху полярни мечки в различни сектори на Арктика“, казва експертът.

През последните 50 години температурите в Арктика са се повишили двойно в сравнение със средните глобални.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама