От днес Гешев няма право на охрана от Бюрото по защита на свидетелите

08:40, 24 сеп 21 25 1498 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес главният прокурор Иван Гешев няма право да ползва охрана от Бюрото по защита на свидетелите. Промяната е факт след като в днешния брой на „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените, които в последния си работен ден 46-ото Народно събрание прие в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, пише „Дневник“.

С поправките Бюрото, което бе на подчинението на главния прокурор, премина окончателно „под шапката“ на Министерството на правосъдието. Освен това с поправките отпадат и полицейските функции на служителите по задържане и участието на служителите в акции на прокуратурата.

Отнеха от Гешев Бюрото за защита

В момента, по закон, Гешев има право на охрана от Националната служба за охрана. Той ползваше такава, но сам обяви, че се отказва от нея през пролетта на миналата година. Тогава Гешев е декларирал писмено отказа си за ползване на охрана и има санкция на комисията.

За да бъде назначена отново държавна охрана от НСО, Гешев трябва да оттегли писмения си отказ и комисията да се събере, за да разгледа основанията за продоставяне на охрана - не само дали той попада в кръга на охраняеми лица, но и дали има конкретна застрашеност и каква степен на охрана за ползва. При определени случаи би било възможно в рамките на дни комисията да се събере и да разгледа въпроса, но към момента няма официална информация Гешев да е поискал отново да ползва услугите на НСО.

Няма проблем с охраната на Гешев, НСО ще го пази

Детайли около преминаването на Бюрото към министерството на правосъдието са били обсъждани и на среща между главния покурор и министъра на правосъдието Янаки Стоилов. „Най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените в наказателното производство лица без сътресения, произтичащи от преместването", смята министър Стоилов.

След гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство. По време на срещата с министър Стоилов след приемането на поправките на второ четене и преди обнародването им те са обсъждали от двете институции да бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама