Как да се справим с есенната депресия?

19:00, 24 сеп 21 / Любопитно 25 1501 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Едва септември е, а опасността да се поддадем на есенната депресия вече е налице. Олга Котова – психиатър и вицепрезидент на международното общество „Стресът под контрол“, разказа за няколко елементарни начина да подобрим емоционалното си състояние преди зимата.

„Намалените дневни часове, по ниските температури на въздуха, сивото небе и продължителните дъждове - всички тези фактори понижават емоционалния ни тонус и при определени условия могат да доведат до т. нар. „есенна депресия“, обясни ученият.

Кое е тайното оръжие на имунитета

Според Котова най-лесният начин да спрем депресията е да добавим повече светлина в помещенията, където прекарваме голяма част от времето си, пише БГНЕС.

За да се избегнат сезонни депресивни състояния, тоест сезонните разстройства на настроението, човек не трябва да пести електричество и да се обгражда със светлина. Колкото повече светлина има в дома или на работното място, толкова по-добре въздейства това върху емоционалното състояние на човека“, каза Котова.

Друг важен фактор за борба с депресивните състояния е да спим добре и достатъчно по това време на годината, така че по възможност трябва да изключим факторите, които пречат на съня. Например не трябва да се застояваме вечер до късно пред компютъра или телевизора”, предупреди кандидатът на медицинските науки.

„Мониторите излъчват синя светлина, която не добра за нас. Трябва да ограничите времето, в което работим пред компютър, защото това се отразява на съня“, съветва Котова.

„Ако имаме навика да гледате до късно телевизия това също ще се отрази негативно на емоционалното ни състояние“, добави лекарят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама