Политици по харвардски: Мисия възможна

12:20, 24 сеп 21 / Политика 25 6694 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Да преместиш Харвард в България и да обучиш над 600 честни, почтени, млади, знаещи и можещи кадри, които след това да поведат страната ни към промяна. Звучи невероятно и много биха казали дори невъзможно. Двамата бивши служебни министри - Кирил Петков и Асен Василев, станали известни като „харвардските възпитаници“, на които голяма част от страната ни гледа все още като на извънземни, обаче разчитат именно на това. 

„Продължаваме промяната“: Петков и Василев търсят „коалиция на почтените“ и дават заявка за управление

Макар миналата седмица да обявиха само петима души от екипа си в новия политически проект „Продължаваме промяната“, те дадоха заявка, че в него ще допуснат само почтени хора, които отговарят на техните критерии. А именно - да не се притесняват да покажат финансовия си баланс; да имат добра кариера извън политиката; да не са замесени в скандали и да не са били в повече от една партия. И преди медиите да раздухат, че „такова животно няма“ двамата гордо изтъкнаха, че не са сами и зад тях стоят 671 души. В тях те инвестирали през последните 12 години време, средства и знания чрез Харвардските им курсове към Стопанския факултет на Софийския университет. Всичко това звучи като фабрика за съвършени политици, но възможно ли е въобще да има такива и какво всъщност представляват тези курсове по харвардски модел? 

Те стартират в България през 2009 г. по идея на Кирил Петков. Малко след като самият той завършва с бизнес направление престижния университет. Проф. Майкъл Портър, който му е преподавател и е смятан за най-добрия жив икономист в Бизнес училището на „Харвард“, му обещава съдействие. По това време се запознава и с Асен Василев, който води икономически дисциплини в същия университет. Той припознава идеите на Петков и двамата заедно афилиират курсовете, за да може техните студенти от България да получават сертификати от „Харвард“, без да плащат нито стотинка. Това струва на амбициозните създатели на проекта по 10 хиляди долара на година. Фондация „Америка за България“ пък финансира ремонта на две крила на Юридическия факултет към СУ като ги прави да изглеждат едно към едно с тези в „Харвард“.

„Умните и красивите“ откраднаха шоуто, докато народът им ръкопляскаше

Курсовете са разделени в две направления: Raising a nation: Perspectives on growth and development (Икономически растеж и развитие на нациите) и Microeconomics of competitiveness (Микроикономика на конкурентоспособността). Те са разработени на основата на учебно съдържание на Harvard Business School и се водят именно от Петков и Василев. А обучението е по-скоро с фокус икономическа политика, отколкото бизнес и предприемачество или както казва бившия финансов министър: „учим студентите как да направят една бедна държава богата“.

По време на курса участниците разглеждат реални казуси в областта на икономическия растеж и развитие на отделните страни. Те развиват и собствени проекти с практическа насоченост към решаването на реални проблеми в българската икономика, като се срещат с представители от бизнеса, публичния сектор, браншови организации и асоциации, както и образователни институции. Покрай тази програма харвардските възпитаници събират данни за всичките 400 000 компании в България и ги анализират по клъстери, по индустрии. Специално внимание обръщат и на техните взаимовръзки. Тази карта на икономическия и частния сектор в страната ни те предлагат на своите студенти, за да правят разработките си информирано. Фокусът е почти 100% върху фирми, които имат експортен потенциал, а не бизнеси, за които главният достъп на средства е държавният бюджет. 

Интересът към курсовете е голям и всяка година от близо 400 студенти само 60 биват одобрени да се включат в обучението. А те са едни от най-добрите ученици на университета и владеят английски език на високо ниво. 

„Старите муцуни“ отиват в историята?

Сега, от същите тези млади и амбициозни кадри на Петков и Василев, ще се очаква да покажат какво са научили и на какво са способни, за да изведат страната ни от кризата, в която е забоксувала. А народът не веднъж е апелирал, че му е омръзнало от „стари муцуни“ и иска нови, свежи, образовани и кадърни хора в парламента. Ето че бившите вече министри имат намерение да им ги поднесат на тепсия. Което несъмнено означава, че вероятно ходът им за влизане в политиката съвсем не е импулсивен, а дълбоко обмислен. Инвестицията им в такава общност, която да изповядва техните ценности и разбирания със сигурност е добър подход, който те използват съвсем удачно. Нещо, което никой друг политик не се е сетил да направи досега, и то по този начин. 

Дали обаче наистина всички техни умни и красиви ученици ще се окажат толкова почтени, колкото обещават двамата харвърдци, предстои да разберем….

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 9
1 Стоил 13:11, 24 сеп 21

Подкрепям!

2 IVAN DOBREV 13:15, 24 сеп 21

Супер са, дано успеят!

3 Анонимен 01:53, 25 сеп 21

Podkrepiam!!!!

4 Б.Иванова 04:04, 25 сеп 21

Замисълът на това начинание на К.Петков и А.Василев е брилянтен!
А сега предстои да влезе в действие.
Успех!

5 В. Ждрапанска 07:37, 25 сеп 21

Умна стратегия! Успех!

6 Анонимен 13:06, 25 сеп 21

УСПЕХ И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ТАКА БОРБЕНИ РОДОЛЮБЦИ.

7 Анонимен 20:33, 25 сеп 21

а какво прави там америка за БЪЛГАРИЯ

8 Анонимен 11:16, 26 сеп 21

Провалени мечтатели дал господ.
За реалният живот са необходими
-и то доказали се лидери.
Дежавю ни е подобна доброжелателна идея за народа
още от началото на миналият век
- казвашесе , ЛЕНИН ‘

9 Анонимен 11:56, 26 сеп 21

Добре организирани и то
отдавна-супер А ?
Какво ще кажете ,не дойдоха ли
също добре организирани на
9 ти септември и без разлика
загрижени за същият тоя народ
на 10 ти ноември.
Какъв късмет- ,,БЛАГОДАРИМ ВИ ‘’

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама